Kašel

Dobrý den. Už rok a čtvrt mě trápí kašel. Kašlu ve dne (cca každých 3-5 min), kašel mě budí i každou noc (většinou se jedná o záchvaty kašle, kdy kašlu nepřetržitě cca půl hodiny). Tyto záchvaty kašle mě občas postihnou i přes den. Vykašlávám velké množství hlenu. Veškerá vyšetření ORL, rozbory hlenu, výtěry z krku, nosu, alergologie, imunologie, odběry krve, rtg plic, žaludku, CT, impedance, gastroenterologie jsou v normě. Nezabrala opakovaná léčba na reflux ani jiná léčba (plicní, ORL). Prosím poraďte, kam dál resp jestli existuje nějaké specializované vyšetření, kam bych se mohl obrátit a kde bych se konečně dozvěděl příčiny mého kašle a mohl se podle toho léčit. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k adekvátnímu posouzení Vašeho zdravotního stavu bych si potřebovala přečíst výsledky dosud provedených vyšetření. Předpokládám, že Vám byla provedena spirometrie-t.j. vyšetření plicních funkcí /včetně BDT-bronchodilatačního testu,t.j. reakce průdušky na lék,rozšiřující průdušku/, a BKT-bronchokonstrikčního testu,t.j. reakce průdušky na lék, který způsobuje zúžení průdušek,k posouzení bronchiální hyperreaktivity-nadměrné reaktivity/. Pokud máte chronický kašel, na místě je fibrobronchoskopické vyšetření- kdy lékař opticky posoudí bronchiální strom, odebere cílené vzorky k dalšímu vyšetření. NEBERETE LÉKY NA VYSOKÝ TLAK-ACE-INHIBITORY? Způsobují kašel. K posouzení příčin kašle bych opravdu musela znát celý Váš profil-léky,které užíváte , nemoci, kvůli kterým jste /nebo jste byl/ léčen, okolnosti vzniku kašle, rodinné a pracovní zázemí, bydliště,změny v pracovním i domácím prostředí v době vzniku potíží. Co mohlo vyvolat Vaše potíže? Nenastala ve Vašem životě nějaká změna? Stěhování, změna práce, změna životního partnera, nový domácí mazlíček, apod. Příčin kašle je mnoho, známe i kašel psychogenní /z psychických důvodů/, k tomu se ovšem lze přiklonit až po důkladném vyšetření pacienta. Obraťte se tedy na spádovou plicní ambulanci a domluvte se lékařem, zda-li by Vás neobjednal k bronchoskopickému vyšetření. Další postup bych volila podle výsledku vyšetření. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x