Keratokonus

Paní doktorko, můj dotaz směřuje ke Keratokonu. Jsem cca rok po CXL a na jednom oku mám keratokonus 3-4. Lze říci, v jaké době lze očekávat transplantaci rohovky nebo případné oslepnutí? Rád bych se také zeptal. na vztah "žilek" v oku ke keratokonu, resp. Vogtovy strie. Děkuji mockrát za Vaši odpověď!

Odpověď odborníka:

Bohužel, jak se rohovka bude chovat dále, nelze předpovědět. U velké části pacientů se stav stabilizuje, během 2-3 let se síla rohovky a dioptrie mohou stále měnit k lepšímu, U menší části pacientů se stav buď nezmění, nebo se může dále horšit. Dle toho se potom přistupuje k lamelární nebo perforující transplantaci rohovky. Vogtovy strie nesouvisí s žilkami v oku, je to nařasená jedna vrstva rohovky (rohovka se skládá z 5 vrstev) a signalizuje pokročilý stav keratokonu.
MUDr. Věra Kalandrová, NeoVize

prim. MUDr. Věra Kalandrová
prim. MUDr. Věra Kalandrová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční klinika NeoVize

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: