Keratoconus

Dobrý den, při vyšetření na Pentacamu mi byl zjištěn keratoconus susp., byly mi předepsány nové brýle a kontrola za rok, chci se zeptat jestli stačí kontrola jednou za rok a korekce brýlemi. Za posledních 5 let se mi zrak zhoršil pouze na jednom oku a to o 1/4 dioptrie, na levém oku mám 1,75 dioptrie a na pravém 0,5 dioptrie. Děkuji za odpověď Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Veroniko, pentacam odhalí i jemné změny, které by lidské oko nezachytilo. Susp. znamená v podstatě podezření či v tomto případě náznak. A ve Vašem věku a při popsané stabilitě jsou brýle a pravidelné kontroly 1x ročně zcela adekvátní. Pokud nedojde k nějakému spouštěči, jako je úraz, laserový zákrok, porod atd, tak je nález stabilní. A při zhoršení zraku o 0,25 dioptrie za 5 let je zhoršení keratokonu vyloučeno. Keratokonus se léčí, až když je třeba, a u Vás není na něco takového nutné ani pomýšlet.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: