Klíště - možnost nákazy

Dobrý den, asi před dvěma týdny jsem objevil a odstranil první klíště, před čtyřmi dny druhé. Obě klíšťata byla malá, rány jsem ošetřil Betadinem, velice rychle se vpichy zahojily, resp. příšítí den úplně zmizely. Druhé klíště se mi podařilo hřbetem ruky "zamést", bylo jen neopatrně přisáto. Ani jedno klíště nebylo přichyceno dlouho (několik minut). Zatím nepozoruji žádné vedlejší příznaky, avšak podle zdroje nákazy (Modřanská rokle, Praha 4). Obávám se se zejména encefalitidy, krevní rozbory mají význam asi po měsíci? Může mít pozitivní význam to, že se prakticky okamžitě ranky zahojily?

Odpověď odborníka:

Rychlost hojení rány se nedá brát jako diagnostická známka. Ale pokud klíšťata byla na kůži jen velmi krátce ( a uvádí se i doba do několika hodin), je prakticky vyloučen přenos infekce. Nicméně pokud by se u vás objevily chřipkové příznaky či bolesti hlavy, vyhledejte samozřejmě lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: