Klíště následky

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně doléčení lymské boreliozy. V červnu tohoto roku jsem měla klíště - do 14 dnů se objevila typická erythema migrans, nasazen Doxycyklin na 21 dnů. Na odběr krve jsem šla po 6ti tydnech od nakažení, tedy standartní postup. Telefonicky jsem se od sveho obvodního lékaře dozvěděla, že protilátky proti boreliím jsou pozitivní, nicméně antibiotika jsme nasadili včas a další kůru léků stejně během nasledujícíh 3 měsíců dostat nemohu. Další kontrolu mám na začátku prosince. Bohužel necítím se vůbec dobře, klíště jsem měla na pravém bérci a stále cítím silnou bolest v oblasti puvodní skvrny, která měla rozměr 7x7 cm. Noha je slabá, až bych řekla, že občas vynechává. Celkově se cítím unavená, nesoustředěná. Lékaře jsem o tomto stavu informovala, opakovaně mi bylo řečeno, že se uvidí v prosinci. Chtěla jsem Vás tedy moc požádat o rady, jak bych si v této situaci mohla pomoci a zda-li není tento stav nějak nebezpečný pro nervový system. Během tohoto pul roku jsem přechodila mononukleozu a boreliozu jsem už také jednou prodělala a následky si stále nesu. Děkuji mnohokrát!

Odpověď odborníka:

Borelióza byla přeléčena antibiotiky zcela správně. Pozitivita protilátek proti borelióze může přetrvávat řadu měsíců. Domnívám se, že uvedené obtíže nebudou s boreliózou pravděpodobně souviset a je třeba pátrat po jiné příčině (neurologické či revmatologické). Prosím, domluvte se s ošetřujícím lékařem na dalším vyšetřovacím postupu. Opakované léčení antibiotiky poškozuje váš mikrobiom a než pomoci, může spíše ublížit.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: