Koktání u 5leté dcery

Naše 5ti letá dcera už asi 2 roky s přestávkami koktá, od opakování slabik přes prodlužování jsme už bohužel u námahy a jakoby zpomalení mluvy s neschopností se nadechnout.Střídají se horší lepší dny, někdy je to jen neznatelné jindy nejdou slova z pusy, stav se horší i při úplňku, tedy alespoň se nám to tak zdá. Dětský lékař nám předepsal inhalovat Berodual, mám strach z vedlejších účinků, můžete mi prosím popsat zkušenosti s inhalací léku na astma, máme z toho strach, jaký je Váš názor? Děkuji moc, Tomáš

Odpověď odborníka:

Pane Tomáši!
Chápu Vaše obavy z nového léku. Nicméně dle vlastních zkušeností mohu inhalační lék bez obav z vedlejších účinků doporučit. Inhalačně jsou podávány jen minimální dávky, které mají potřebný účinek a to navíc bez dalších pomocných látek. Jelikož mám od dětství problémy s průduškami tak při akutních potížích také Berodual použiji. Dnes už spíše výjimečně. Pokud má při koktání problémy s dechem, mohlo by jí to pomoci. Pokud je příčina v nervosvalové koordinaci mluvidel, bude třeba působit i na to. Zde by mohl pomoci karnosinový komplex a omega mastné kyseliny. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: