Koksatroza

Dobrý den, chcem sa imformovať ohľadom liečby koksatrozy I klbu kmenovými bunkami, ACP alebo Orthokinom. Je to vhodné aj pri I štádiu, v klbe mi pri napr.zdvíhaní nôh prepukava a pobolieva ma. Naposledy som bola na vyšetrenie pred 3rokmi- koksatroza I /dnes už možno aj II/.Bojím sa že sa to zhorší, kedže mam aj iné zdravot.problemy. Je vhodná liečba kmen.bunkami, ACP alebo Orthokinom? Nie je to zbytočné v I štádiu, prípadné ide len o peniaze? Mam počkať ešte na zhoršenie problémov? Ak áno, liečbu je lepšie uskutočniť teraz alebo až pri zhoršení problémov. Môže sa chrupavka uplne obnoviť? Ktorá možnosť je najlepším riešením? Mám 39rokopv a sedavé zamestnanie. Dakujem pekne za odpoved.

Odpověď odborníka:

Neklademe si cíl a ani nemáme právo hodnotit, která metoda je lepší. Potíže, bolesti kloubu , ne vždy zcela korelují s nálezem na rtg, je nutno říci, že neléčíme rtg snímek , ale pacienta. Nicméně při artroze kýčle dle rtg I. stupně bych dal přednost jiným metodám. Snížení váhy, pokud je třeba, dostatečnému posílení pletence pánevního a čtyřhlavého svalu stehenního pohybem, rotoped, plavání. Když medikaci tak vitamin D a Calcium. Vámi popisované postupy se prováději při artroze I. st. spíše vyjímečně, myslím ACP a Orthokin, kmenové buňky stále spíše výzkumně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: