Kolonoskopie

V úterý 29.10. jsem byla na kolonoskopii, která pro mě byla dosti bolestivá, nevím čím to mohlo být způsobeno, ale každopádně ve výsledné zprávě je v tlustém střevě vše v pořádku, až na malé hemeroidy. Bohužel od toho dne mě stále bolí v levém podbřišku (tlusté střevo. a semtam i pravý bok, myslíte, že by to mohlo být způsobeno tím vyšetřením? Problémy se stolicí nemám, chodím od té doby pravidelně a s plyny také ne, nemám pocit nadýmání a chuť k jídlu mám. Mám trochu strach, zda mi nemohli nějakým způsobem poškodit to tlusté střevo. Děkuji za Vaši odpověď Dáša

Odpověď odborníka:

Dobrý den Dášo, kolonoskopické vyšetření je různými lidi různě tolerováno. Někdo nemá žádné potíže, pro někoho je jen nepříjemné, někdo si během vyšetření stěžuje na bolesti břicha. Ty jsou způsobeny tlakem přístroje (hadičkového kolonoskopu), který se musí na své cestě tlustým střevem a koncem tenkého střeva dostat přes několik ohybů střeva. Dále bolestivost způsobuje nafukování střeva - aby mohlo být dobře vidět celý průměr střeva, musí se mírně nafukovat. Někdo může mít některý ohyb střeva výraznější a tam pak může kolonoskop při vyšetření více tlačit. Bolesti, které jsou způsobeny uvedenými příčinami, by měli brzo (během pár dnů) odeznít. Nejvážnější komplikací je proděravění střeva. Dochází k němu zejména pokud je střevo nějakým způsobem nemocné - postižené např. zánětem, nebo má tenčí stěnu - např. ve výchlipkách - divertiklech. Pak je určité riziko, když se při kolonoskopickém vyšetření odstraňují polypy, nebo berou vzorky - a při tom se "propálí" stěna střeva. Proděravění střeva se většinou pozná rovnou při vyšetření. Je nutná operace a zašití střeva - klasickým způsobem, na některých pracovištích se provádí tato operace laparoskopicky. Někdy se ale proděravění střeva nepozná hned, nebo k němu dojde časem - když odumře stěna střeva v místě, kde se odstraňoval polyp, nebo odebírali vzorky. Kolonoskopické vyšetření je velice časté vyšetření a ke komplikacím dochází jen v malém procentu vyšetření. Pokud Vám neodebírali vzorky, střevo je zcela zdravé a taky Váš mladý věk, je hodně nepravděpodobné, aby došlo k proděravění střeva. To se (pokud není poznané již při vyšetření) projevuje postupně stupňující se bolestí břicha, můžou se připojit teploty, celkové zhoršení stavu, přestanou odcházet větry a stolice. Pokud žádné z těchto příznaků nepozorujete, máte jen pobolívání podbříšků, které postupně odeznívá, větry i stolice odcházejí, máte chuť k jídlu, nemáte teploty a jinak se celkově cítíte v pořádku, je nepravděpodobné, že by jste měla proděravěno tlusté střevo. V případě, že by ale bolesti přetrvávali, nebo by se dokonce zhoršovali, raději nečekejte a vyhledejte chirurgické vyšetření, aby jste se ujistila, že je všechno v pořádku. Základní chirurgické vyšetření pak spočívá v tom, že Vám chirurg vyšetří břicho a provede RTG snímek břicha. Už tohoto lze ve většině případů rozhodnout, zda se jedná, nebo nejedná o proděravění střeva.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: