Kolonoskopie a irrigo ct střev

Vážený pane doktore, je mi 39 let a v rámci prevence při pozitivní rodinné anamnéze karcinomu tlus. střeva (otec i děda) jsem podstoupila kolonoskopii, bohužel střevo se nepodařilo vyšetřit celé. Přístroj se lékaři podařilo zavést do lienální flexury a dále to pro ostrý ohyb nešlo. Po totu část mám normální nález, jen drobné hemorhoidy. Lékař mě posílá ještě na Irrigo CT k vyloučení patologie příčného a P tračníku? Ráda bych se Vás zeptala, jestli je i toto vyšetření dostatečně podrobné (nerada bych si něco zanedbala) a jak probíhá. Lékař mi podrobnosti nesdělil. Pouze, že musím mít přípravu projímadlem jako u kolonosk. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dano. CT irrigo je rentgenové vyšetření CT přístrojem (computerová tomografie), kdy se střevo nejprve naplní látkou, která je kontrastní. To znamená, že je dobře patrná na výsledných snímcích z vyšetření a umožňuje lékaři lépe hodnotit jednotlivé úseky tlustého střeva. Znamená to, že budete před vyšetřením popíjet speciální nápoj. Výtěžnost vlastního vyšetření není špatná, nicméně narozdíl od kolonoskopie neumožňuje jednu zásadní věc - není možné provést případný léčebný zákrok anebo odebrání podezřelé tkáně na histologii (biopsie). Mimo jiné také zatěžuje organizmus rentgenovým zářením, které při CT vyšetření nebývá až tak zanedbatelné. Je tedy otátka, zda Vás vyšetřoval opravdu zkušený endoskopista. Máte-li možnost volby, zvážil bych kolonoskopii opakovat. Ale jistě nebude chybou podstoupit i CT irrigo. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: