Kolonoskopie a leidenská mutace

Je mi 54 let a můj obvodní lékař mě posílá preventivně na kolonoskopii (patřím mezi rizikové pacienty - můj děda měl karcinom střeva). V minulosti jsem trpěla hemoroidy, a proto jsem podstoupila v roce 2005 operaci hemoroidů tzv. Longovou metodou. Před touto operací jsem byla rovněž na kolonoskopii - bylo vše v pořádku (nebyla jsem pod narkózou, dostala jsem pouze sedativa). Před operací hemoroidů Longovou metodou jsem ještě upozornila anesteziologa na to, že mám leidenskou mutaci. Po operaci, kterou všichni propagovali jako téměř bezbolestnou, jsem dostala do konečníku velice těžkou trombózu, byla jsem 1 měsíc v neschopnosti a dodnes to považuji za nejhorší zážitek v životě (a to jsem žena, která porodila 2 děti). Od té doby se velice bráním jakýmkoliv operacím, jelikož předpokládám, že vše bylo asi způsobeno mou leidenskou mutací ve spojení s anestezií, přičemž mi bylo podáváno asi nízké množství léků na ředění krve. Ale to jsou jen mé domněnky jako laika - nikdo nikdy mi neřekl, proč se to zrovna mě stalo. A přiznám se, že já jsem to ani moc vehementně nezjišťovala, jelikož jsem na tento příšerný zážitek chtěla raději zapomenout. Nyní stále přemítám, zda vůbec mám na kolonoskopii jít, zdravotní zařízení, které jsem si původně pro tento budoucí zákrok zvolila, po mě totiž požaduje, abych si zajistila předoperační vyšetření a to mě natolik vystrašilo, že se mi nechce tento zákrok vůbec podstupovat. Navíc nevím, zda jsem opravdu rizikový pacient, v rodině vím jen o jednom člověku, a to mém dědovi, který měl rakovinu tlustého střeva. Nebojím se zákroku jako takového, ale bojím se následků v souvislosti s leidenskou mutací. Podle dostupných informací na webu mám pocit, že by mi možná jako prevence postačoval test okultního krvácení do stolice. Je tomu tak?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pooperační trombóza je běžná komplikace a někteří pacienti mají smůlu, že se to přihodí zrovna jim. Velikost dávky léků na ředění krve před operací je velmi diskutovanou otázkou a neexistuje na ní jednoznačná odpověď. U nás před kolonoskopií není nutné předoperační vyšetření jak se o něm zmiňujete, protože podáváme pouze sedativa. Test na okultní krvácení je metoda, při které se zjišťuje zda ve stolici není krev. Při hemeroidech je test většinou falešně pozitivní, protože krev tam je prakticky vždy, ale neznamená to, že pacient má nádor střeva. Proto při známých hemeroidech se doporučuje rovnou kolonoskopie. Zda-li jste rizikový pacient, to nemohu nyní posoudit.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: