Komplikace po ošetření kořenových kanálků

Dobrý den, v únoru mi zubař nalezl kaz na zubu (6 dole), při vrtání mi byla navrtána dáseň, která mi prý prorostla do kazu. Zub mi byl ihned zaplombován. Samotný zákrok mě nebolel, ale poté jsem zub stále cítila. Zhruba po dvou měsících se bolest projevila naplno, pod zubem se mi udělal váček, otekla mi i část krku a nemohla jsem otevřít ústa. Zubař mi zub bez umrtvení odvrtal, zrengenoval s nástroji, jak on tomu říkal, a s neskutečnou bolestí poslal domů. Za čtrnáct dní mi byly kanálky pročištěny, následně zaplněny, opět zrengenovány a zub zaplombován. A byla jsem ujištěna, že s tímto zubem už problém nebude, jenže... Teď se mi kousek zubu ulomil a prý jediné řešení je zub nad dásní seříznout a udělat můstek. Chtěla bych se proto zeptat, zda zánět nemohl být způsoben tím navrtáním dásně a jejím krvácením? Zda je správné, že při rengenu jsem nedostala žádnou ochranou pomůcku? A jestli je v pořádku, že se mi zub takto brzy ulomil. Při poslední návtěvě mi sice bylo vysvětleno, že mrtvý zub křehne, ale kdybych věděla, že se mi zub takhle brzy ulomí, mohla jsem si rovnou nechat udělat umělý a nemusela jsem platit za provizorní výplň a plombu. Proto bych se chtěla zeptat zda je to v pořádku. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano! Podle Vašeho popisu je nemožné vyjádřit se k adekvátnosti postupu Vašeho zubaře. On Váš zub viděl, já nikoli. Nemohu proto posoudit, jak v které fázi Vaší léčby zub vypadal a zda Váš zubař zvolil vhodnou léčbu. Pouze podle popisu se domnívám, že postupoval správně, neboť se snažil zub zachovat, což je obecně přijímaný postup.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: