Komplikace po plastice nehtu

Dobrý den, před čtvrt rokem jsem byla na ortopedické operaci haluxu a ortoped mi rovnou udělal i plastiku nehtového lůžka kvůli zarůstajícímu nehtu.10 dní jsem měla nohu zavázanou bez jedniného převazu nebo kontroly, i když jsem mu volala, že to opravdu bolí. Po vyndání stehů mi řekl, že rána je dobře zhojená, ale už cestou domů začal nehet i rána po operaci haluxu krvácet, tak jsem ráno zašla ke svému praktickému lékaři. Dostala jsem celková antibiotika a chodila ob den na převazy. Hodně se to zlepšilo, ale po měsíci mi začalo lůžko hnisat a na chirurgii mi chtějí strhnout nehet. Po 3 měsících bolesti jsem chtěla zkusit nehet dál koupat v řapíku a dezinfikovat betadine roztokem, ale asi se strhnutí nevyhnu, protože už mám oteklé i ostatní prsty....chtěla jsem se zeptat, jestli je to normální, nechat palec po platice lůžka 10 dní bez převazu a prošít nehet? Chirurg se divil a říkal, že těmi dírami v nehtu se mi tam mohla dostat nečistota a zánět se rozjel.....A to už nemluvím o tom, že díky zánětu nehtu jsem nemohla pořádně rozcvičit operovaný kloub kvůli bolesti a otoku kolem nehtu. Moc děkuji!

Odpověď odborníka:

Nevíme přesně jaký postup, jaký typ operace nehtu pro zarůstající nehet byl proveden. Je pravda, že rána se má převazovat co nejméně, aby se rána po výkonu zbytečně neobnaažovala a tím aby se nezvětšovalo nebezpečí sekundární infekce. Obvaz má ránu izolovat od mikrobního okolí. Pokud je ale obvaz prosáklý, potom již neizoluje, pokud se pooperační bolest místo aby ustávala, se zvětšuje nebo má dokonce tepový, cukavý charakter potom je převaz na místě. Řešení je nutno učinit na místě a při zhlédnutí převázaného prstu. Doporučuje se, aby část nehtu třeba jeho vnitřní nebo zevní část zůstala a vytvořila tak vlastně šablonu pro nehet dorůstající. Pokud je ale i pod oním zbytkem infekt potom opravdu nic jiného nezbývá než jeho sejmutí. Vyroste nehet nový, většinou již má poněkud jiný charekter než nehet předchozí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: