Konstituční neurastenie

Tato diagnoza mi byla určena ve 40 letech po fyzickém i psychyckém vyčerpání. Je prav da, že mě nesedí žádné výkyvy od normálu Brala jsem různé léky na uklidnění i na spaní .Mám celoživotní problémy se spaním, špatně usínám. Nakonec jsem skončila na Rivotrilu.13 let beru na noc 1tabletu. Pokud nemám nějaký stres, tak mi zabírá. Mám na něm závislost, přesto mi lékař -psychyatr zatím nechce dát jiné léky. Zajímalo by mne jestli antidepresiva Tritiko jsou vhodnější a jestli je možné je pak lépe vysazovat, nebo se na nich taky získává závislost. Děkuji za odpověď Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den,je mi nesmírně hloupé chtít zasahovat do léčebného plánu Vašeho lékaře.Rivotril je benzodiazepin,působí rychle,ale má negativa spojená s celou skupinou léků této skladby/benzodiazepiny-neg.vliv na paměť,rozvoj "návyku"/Trittico je sedativní a protiúzkostné antidepresívum,v menších dávkách se používá k úpravě izolovaných poruch spánku u pacientů bez jiných subjektivních stesků.Antidepresíva nemají žádná rizika typu závislosti,začínají plně působit během 2-3 týdnů,ale je možná dlouhodobá aplikace,tedy není nutné se nutit do vysazování.Pokud k tomuto rozhodnutí lékař a jeho pacient dospějí,realizuje se ideálně postupným snižováním dávky.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: