Neurastenie a spánek

Dobrý den, mám nervové problémy - únava, úzkosti, pálení, bolest svalů a také problémy se spánkem. Beru Prothiaden 2 x denně a když nespím tak Stilnox. Ráda bych vyzkoušela Circaden - Melatonin, ale nevím v jaké dávce (45 let, 60 kg) a jestli můžu užívat i společně se Stilnoxem a AD.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Spánek a bdění jsou spojité nádoby,pokud Vaše dny neprobíhají v poklidu a pohodě,nebude se Vám pravděpodobně příliš dobře ani spát.Naopak-úprava Vašich úzkostných stavů a jejich tělesných projevů,které jste zmínila,povede jistě i k zlepšení Vašeho nočního stavu.Prothiaden je vynikající protiúzkostné antidepresívum,česká originální molekula,ale při patřičných léčebných dávkách většinou vyvolává četné nepříjemné nežádoucí účinky,a to vede k poddávkovávání.Proto dnes raději saháme po modernějších lécích na úzkost,které jsou lépe snášeny.Stilnox se k delšímu používání spánkových poruch nehodí,má špatný vliv na paměť a další funkce mozku.Preparát Circadin-obsahující hormon melatonin-je spíše užíván u pacientů s tzv.poruchami biorytmů,kteří mají obtíže s "nastavením"dne a noci.Nemá klasický "uspávací"efekt,k harmonisaci spánku dochází někdy až za delší čas/prodělání celé kůry,někdy i dvou dávek./Moc bych se přimlouvala za návštěvu Vašeho praktického lékaře.Neostýchejte se s ním pohovořit o svých nepříjemných pocitech,může Vám sám i vhodný lék předepsat.Tak hodně síly a naděje.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: