Krevní tlak

Dobrý den, před deseti dny večer jsem se necítila dobře. Motala se mi hlava, i když jsem si lehla. Napadlo mě změřit si tlak.Měla jsem 170 na 101, normálně mívám 140 na 90. V noci jsem skoro nespala, ráno jsem šla k lékařce. Naměřila vysoký tlak a dala mi tyto léky Prestarium neo combi 1 tabletu, Nebivolol půl tablety ráno. Za týden užívání se vždy ráno cítím strašně unavená, ospalá, malátná. Jsem do dneška na neschopence, v pondělí jdu do práce, nevím jak s takovou únavou budu existovat, jsem učitelka. Prý to bude trvat nejméně 14 dní než si zvyknu. Prosím o Váš názor a neměla bych léky brát raději večer? Je mi 54 let, léky na tlak mám poprvé. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je především otázka, zda Vaše vstupní obtíže (motání hlavy...) byly a jsou skutečně způsobeny primárně vysokým tlakem, zvýšený tlak může být i průvodním jevem jiných onemocnění a podobně jako popisujete by se například mohly projevit i závažnější stavy včetně např. "lehčí" cévní mozkové příhody. Spolu s nasazením léčby by proto měly být případné jiné diagnózy pečlivě rozváženy. Problémy ale skutečně mohou být dány čistě hypertenzí (vstupně) a následně účinky nasazených léků - váš tlak byl poměrně vysoký a byla Vám proto nasazena hned kombinace léků, která mohla tlak výrazně snížit a také zpomalit Váš puls - což by únavu a ospalost mohlo vysvětlovat. Efekt léků si postupně "sedá", takže potíže by se mohly časem zmírnit, ale není to jisté. Důležitá je Vaše hodnota tlaku po zavedení léků - podle toho lze pak dávkování příslušně upravit. A jak správně uvádíte, pokud by tlak byl vyhovující a únava a ospalost přetrvávaly, je možné si léky vzít večer - oba jsou sice vyrobeny pro 24-hodinový účinek, ale ten není zcela stejnoměrný a po užití je mírně vyšší než na konci dávkovacího intervalu. Doporučuji tedy časně kontrolní návštěvu u Vaší lékařky a probrat s ní situaci podrobněji - i vzhledem k tomu, že se stále necítíte dobře a tudíž mi nepřipadá rozumné s přihlédnutím k Vaší profesi ukončovat Vám neschopenku. Věřím, že výsledek návštěvy bude k Vaší spokojenosti!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: