Křik ze spaní, noční můry

Dobrý den, již nějakou dobu se mi zdají nepříjemné sny, každý večer je to horší, dnes v noci jsem údajně křičela každých 20 minut, což se mi zdá divné, vzhledem k tomu, že sny se údajně zdají jen v REM fázi spánku. Mohu prosím vědět, zda je to normální nebo se může jednat o příznak něčeho vážného? Dle slov mé matky mluvím ze spaní již od dětství, ale měla jsem za to, že se to s věkem uklidní, je mi již 23 let. Když se mne přítel v noci ptá co se děje, reaguji velice nepřátelsky až agresivně. Často se mi totiž zdá že mi i on nějak psychicky ubližuje, nebo že se mne někdo jiný snaží dostihnout a nějak mi ublížit, znemožnit mne. Často to jsou jen nepříjemné situace. Žádné léky kromě HA neberu, dříve jsem užívala marihuanu, ale to už není zcela aktuální. Alkoholu neholduji. Náměsíčná jsem nikdy nebyla, občas se mi ze spaní cukají končetiny. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Karolino Spánek je poměrně křehký děj, má několik fází, které musí být v dostatečném počtu a délce během noci zastoupené. Ve spánku někdy je tato regulace různě narušena- vznikají i tzv dyssomnie- události do spánku vsunuté, které jej naruší, nebo vznikne pro okolí zvláštní epizoda- pohyby, vstávání, mluvení apod. Je ot do náměsičnictví až po abnormální chování v tzv REM. Jsou ale to klasické noční můry noční děsy. Jedny jsou v tzv synchronním hlubokém spánku a druhé jsou právě vREM. Sny se zdají v obou těchto fázích. Větišnu snů si ráno běžně nepamatujeme. Pamtujeme si hlavně právě kdyý se znih vzbudíme. Tyto 2 jevy jsou skutečně více v dětském věku, ale mohou přetvávat i do dospělosti. Nejedná se o nic závažného jen nepříjemného. Doporučoval bych co nejvíce relaxaci a klid před spaním zkusti i nějaké relaxační techniky např Schultzův autogenní trénig. Hl odpoledne a večer Bez stimulačních látek- káva, čaje, alkohol, rozhodně již žádné experimenty i např s konopím. Přes den nějaké pohybové příjemné aktivity na čerstvém vzduchu. Možný i nějakoý hořčík v kůře 2xd 0,5 g tabletu. Při nelepšení ev i nícvi těch relaxačních metod u psychologa a poporadě u lékaře na noc v kratší kůře- 1.-2 měsíce připotížích na noc malé dávky Ritrolu kapky- 3-4 ev 0,5 mg tabletu. I když tento léka na delší užívání nedáváme, v tomto případě má positivní efekty na zmíněné dyssomnie Zdravím dr. šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: