Křivá ruka po zlomenině

Dobrý den, mam dotaz.Minulý rok 1.12.2014 sem si pádem z asi 4 metrů na ruku zlomil pravé zápěstí.Doktor mi to ve městě kde se to stalo srovnal a dal do sádrové dlahy.Asi po týdnu sem šel na kontrolu k doktorovi ve městě kde bydlím a ten mi to zrentgenoval a dotočil sádru.Po 6ti týdnech mi sádru sundal a zjistim sem že ruka je křivá.Všichni mi tvrdily, jak doktři tak sestry na rehabilitacích že se to srovná, že to splaskne že to je otok.Tak sem to neřešil.Ruka dost bolela.Otok nechtěl splasknout.Teď je to si půl roku a ruka je furt dál křivá, vystupuje mi z ní šlacha a bolí mě.Nemůžu s tim nic moc dělat.Nakonec sem se teď nedávno dozvěděl že to mam blbě srovnaný.A ruku ohnu maximálně do úhlu co je na fotce.Co s tim mam dělat?Má to cenu oprativně spravovat? Nebo to znova zlomit? Je nějaká šance že se to ještě po půl roce spraví? Vadí mi to jak při zájmech tak v práci, o bolesti ani nemluvim.Posílam nějaký snímky rtg a fotky zápěstí.Děkuju za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chybí tam pro srovnání poslední snímek po sejmutí po těch 6 týdnech. Z fotek se mi popravdě ruka nijak křivá nezdá, šlachy vystupují na přechodu ze zápěstí na palec normálně. Snímek v dlaze je pěkně srovnaná zlomenina, která tak může zůstat, otázka je, jestli se to později nepohnulo. Ten snímek na dlaze je asi po prvním týdnu a dalších 5 týdnů se mohla zlomenina posunout. I když se ruka křivá nijak nezdá, tak hybnost je výrazně omezená a pokud to i bolí, musí to hodně vadit a jako výsledek to dobré není. Určitě by to chtělo znovu zrentgenovat. Bolesti a otok nemusí být ze "špatně srostlé" zlomeniny, ale např.taky z odvápnění, což by bylo na snímku vidět. Nejde taky vyloučit, že tam byla ještě třeba další zlomenina, která na prvním snímku nebyla vidět, a na dlaze taky ne ...to už je hodně hypoteticky. Ale pokud by bylo postavení v pořádku ,žádná další zlomenina a nebyla ruka odvápněná, tak znovu a dál na rehabilitaci.Taková zlomenina by se měla v jedenadvaceti zhojit bez následků. Zdravím,kroupa

MUDr. Ondřej Kroupa
MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: