Krvácení a špinění mimo menstruaci, i po styku

Dobrý den, je mi 28 let, zatím jsem nerodila. Můj problém se týká krvácení a špinění a řeším ho již roky. Antikoncepci jsem začala brát ve svých 17 letech, do té doby jsem měla menstruaci nepravidelně. S užíváním antikoncepce jsem skončila letos v polovině července, jelikož bych ráda otěhotněla. Cca po roce užívání antikoncepce se u mě mimo menstruaci začalo objevovat špinění či krvácení (a to bez ohledu na to, zda jsem měla styk či nikoliv), což bylo řešeno vždy změnou preparátu na jiný. Užívala jsem Triquilar, Regulon, Belara, Yadine, Minisiston, Miligest, Katya, Gracial. Nejvíce mi vyhovoval Miligest – ne, že by problém úplně vyřešil, ale byl minimální. Tento produkt se však přestal vyrábět a nebyl k dostání, tudíž jsem byla nucena antikoncepci změnit, ale problém se poté spíše zhoršoval a nepomáhalo ani srovnávání cyklu pomocí Orgametrilu či Proveře. Pro úplnost bych chtěla uvést, že jsem ve svých 20 letech absolvovala kyretáž, ale nebyl zjištěn žádný problém. Hormonální profil byl rovněž v pořádku, prostřednictvím ultrazvuku se také nic nezjistilo. Asi po 7 letech užívání antikoncepce jsem rozhodla po konzultaci s lékařkou antikoncepci úplně vysadit a tzv. tělo očistit, když mi bylo řečeno, že jsou výjimky, které prostě antikoncepci nesnesou. Bylo mi sděleno, že bych neměla mít problém otěhotnět, a že to „necháme na přírodě.“ Jednou, když měla moje lékařka dovolenou, byla jsem na prohlídce u zastupujícího lékaře, který mi při běžné preventivní prohlídce sdělil, že mám citlivý čípek, který při doteku krvácí, a že se to může projevovat po styku. Také uvedl, že tento problém má asi ¼ žen. V květnu 2012 jsem změnila lékaře, jelikož jsem chtěla na svůj problém znát jiný názor. Když jsem mu popsala situaci a sdělila mu, že bych chtěla otěhotnět nejdříve za rok, rozhodli jsme se situaci řešit nasazením nové antikoncepce Zoelly, která byla dle jeho slov kvalitní. Problém však neustával, špinění nebo krvácení v průběhu cyklu se objevovalo pořád. Pan doktor také vnímal to, že můj děložní čípek může krvácet např. po styku, že je k tomu náchylný vzhledem k podobě epitelu (přesně nevím, jak to popsat). Doporučil mi užívat lék Diovarix, který má mít podobný efekt jako Ascorutin, akorát pracuje na jiném principu. Ani to však nebyl žádný zázrak, špinila nebo krvácela jsem pořád mimo cyklus. V červenci 2014 jsem antikoncepci vysadila, protože bychom se s manželem chtěli pokoušet o miminko. První měsíc po vysazení antikoncepce (srpen) jsem menstruaci dostala na den přesně (cyklus 28 dní), trvala 7 dní, poté asi od 19. dne jsem krvácela asi 5 dní (bylo to spíše takové hlenovité krvácení) a pak jsem normálně dostala menstruaci. Následující měsíc (září) se situace opakovala, menstruovala jsem 9 dní a opět jsem krvácela několik dní od 19. dne cyklu. Tak jsem se objednala k lékaři, který situaci začal řešit (viz. níže). V říjnu jsem dostala menstruaci již 26. den (30.09.-11.10.), trvala 12 dní a nejbolestivější a nejsilnější byla v 11. den. Poté jsem menstruaci dostala 25.10. a trvala až do 8.11. (15 dní) a nejsilnější a nebolestivější byl 13. den. Nutno podotknout, že nemívám nikdy menstruaci nijak moc silnou, spíše slabší až střední a bolestivou ji mám odjakživa (obvykle jsem i při braní antikoncepce nejhůře snášela 3. a 4. den menstruace). Lékař mi postupně odebral krev na hormonální profil, štítnou žlázu, krevní obraz, koagulaci – vše v naprostém pořádku. Dne 15.10.2014 jsem absolvovala ambulantní hysteroskopii včetně biopsie endometria – vše v naprostém pořádku, žádný polyp nebo jiná věc, která by krvácení způsobovala. Opakovaný ultrazvuk také nic neukázal. Zpočátku měl lékař podezření na syndrom PCO, ale ten nakonec po všech testech rázně zavrhnul. Po prohlídce po hysteroskopii dne 12.11. mi sdělil, že čípek trochu hnisá, tak mi nasadil globule Macmiror na 8 dní a také provedl stěr na chlamydie. Za týden jsem byla informována, že test byl negativní, a že jsem vlastně neuvěřitelně zdravý člověk . Doporučil mi užívat ráno 2 tablety Diovarixu a 1 tabletu Ascorutinu večer, a to po dva měsíce, poctivě si vést menstruační kalendář a pak se uvidí. Rovněž mě uklidňoval, že otěhotnění by nemělo vůbec nic bránit. V lékárně jsem si navíc pořídila vitamíny Nosifol a již od července užívám kyselinu listovou. Říkám si, že tím nemůžu snad nic pokazit. Po dobrání globulí Macmiror jsme si s manželem řekli, že už se konečně můžeme v klidu začít pokoušet o dítě  V den, kdy jsem +- očekávala menstruaci (můj cyklus 26-29 dní) – konkrétně 22.11.2014, nic nepřišlo, i když už mě asi tři dny předem pobolívalo břicho a vše naznačovalo tomu, že to brzy dostanu, taky jsem špinila a měla takový bílkový hlen. Vyzkoušela jsem ovulační test a ten byl jasně pozitivní (testovací čárka výraznější než kontrolní), nevěřila jsem tomu, že je to možné…Dne 26.11. se dostavila menstruace (až 32. den), od 30.11. už spíš jen špiním. Co mě ale zarazilo je, že opravdu špiním jen trošku, stačí mi jedna intimka, ale jakmile si zajdu na wc a trochu zatlačím, spustí se jasně červená krev (a vím jistě, že není z konečníku), během několika hodin se to zase uklidní. Tohle se mi nestalo poprvé a moc tomu nerozumím. Co se týká krvácení po styku, toto se objevuje skoro vždy, vyhýbám se proto polohám, které by mohly děložní čípek více podráždit. Při styku nemám nikdy žádné bolesti. Už jsem přečetla veškeré dostupné informace na internetu, všemožné diskuze žen s podobnými problémy, ale každý případ je individuální a na každého platí něco jiného. Nemám ani tak dotaz jako spíš prosbu o vyjádření k mé situaci. Začínám mít více a více pocit, že mé krvácení je způsobeno psychikou. Jsem hodně citlivá a mám velmi psychicky náročnou práci.

Odpověď odborníka:

Bez vyšetření těžko odpovědět,ale pokud i při různé antikoncepci dochází ke krvácení nebo špinění a hysteroskopie je negativní,bylo by vhodné zaměřit se na děložní čípek,nepíšete jaká je cytologie a byl by třeba i podrobný kolposkopický nález, zda ono krvácení skutečně není z povrchu čípku zvláště pokud při polohách při kterých není čípek mechanicky drážděn ke krvácení nedochází. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: