Krvácení mezi cykly i při antikoncepci

Jsem dva roky po porodu císařským řezem, při kojení jsem brala Cerazette. Vysadila jsem ji, začlo krvácení mezi cykly, velmi nepravidelné. Po půl roce mi lékařka nasadila Orgametril, který mi pomohl v době, kdy jsem ho brala. Pak mi doporučila antikoncepci, prvně Lindynette20 (měla jsem před porodem a vše v pořádku), také jsem krvácela zhruba co dva dny, pak jsem měla Minisiston, nyní opět Cerazette. Problém trvá, lékařka si se mnou neví rady a prý asi žádnou HA nesnesu a silnou mi nechce napsat kvůli mé hubené postavě. Vždy po menstruaci mám týden klid, pak 3-4 denní krvácení, které ustane a za 2-3 dny znovu začíná až do další menstruace. Nechápu, že mi nedokáže pomoci. Jinak mám chronický zánět, před asi půl rokem jsem měla antibiotika a dehiscenci dělohy, po kontrolním ultrazvuku zjištěno, že jizva se nezhojila. Nemusím jistě dodávat, že mi tento problém ničí život i po psychické stránce. Uvažuji o změně lékařky, spíše slyším opačné názory, že při krvácení by měla být napsána HA s vyšším množstvím hormonů. Také mi lékařka mluvila o hysteroskopii, ale nechce prý, aby mě někdo zase "řezal", takže zkouší různou HA. Jak vidíte můj problém Vy? Mohla byste mi napsat, jak byste postupovala s léčením?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není důvod, proč byste nemohla zkusit antikoncepci s vyšším obsahem hormonů. Cerazette Váš problém nevyřeší, je to gestagenní antikoncepce. Gestagenní antikoncepce má hlavní nežádoucí účinek právě nepravidelné krvácení. Kombinovanou hormonální antikoncepci není žádoucí měnit dříve, než po 3 měsících. Důvod je ten, že prakticky u každého nově užívaného přípravku se může v počátku objevit nepravidelné krvácení. Problém obvykle odeznívá během 3 cyklů. Pokud problém neodejde, je volbou přípravek s vyšší dávkou estrogenu. Nemusím zdůrazňovat nutnost pravidelného užívání tablet. Zánět je zapotřebí přeléčit, může být také příčinou nepravidelného krvácení. Důležitý je i výsledek cytologického stěru. Dehiscence jizvy je problém jen, pokud byste plánovala další těhotenství nebo měla např. bolesti s tím spojené, v opačném případě není třeba podstupovat žádný operační zákrok ke korekci jizvy.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina ledvin – riziko sníží správná prevence
Články: Rakovina ledvin – riziko sníží správná prevence
Říkáte si, že rakovina je...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku, neboli komoce...
Když tělo napadne vlastní štítnou žlázu…
Články: Když tělo napadne vlastní štítnou žlázu…
Autoimunitní choroby patří...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x