Kvasinkové záněty versus antikoncepce.

Přeji hezký den paní doktorko.Mám velký problém a nevím jestli existuje nějaké řešení pro mě. Celý život jsem měla pravidelnou menstruaci s malím problémem,při každým cyklu jsem trpěla silnými 3 denními migrénami.Šla jsem za svým gynekologem a poprosila ho radu zda by bylo možné abych nemenstruovala a tím bych eliminovala migrény. Navrhl mi velice dobrou variantu - nitroděložní tělísko MIRÉNU.Ale bohužel pro mě nebylo tak dobré jak jsem si představovala. Neustále jsem chodila ke gynekologovi s brekotem že pořád špiním nebo krvácím.Vždy jsem odcházela s vysvětlením,že to bude dobré,že si to tělísko musí sednout.Ale přidali se i další komplikace vagynální kvasinkové záněty.Když po dvou letech neustávalo špinění ani krvácení ani vagynální infekce tak jsem si na svoji vlastní žádost nechala tělísko vyndat,protože to neplnilo svůj účel a bohužel migrény jsem měla ještě horší.Po vyndání tělíska se mi zhoršila menstruace na 9 dní což znamenalo pro mě 9 dní migrenózních stavů v měsíci. Takto jsem vydržela existovat asi 3 měsíce než jsem zašla opět za gynekologem,že potřebuji něco na srovnání menstruace.Tak mě párkrát napsal norethisteron a po té antikoncepci logest.Nyní beru iangee,kterou užívám kontinuálně,ale od doby co jsem si nechala zavést tělísko a beru antikoncepci tak trpím záněty.Kdysi byli ty záněty lehčího průběhu jenom svědění a do týdne to bylo zhojené,ale teď mě otečou pysky a rodidla a průběh je mnohem bolavější nemohu chodit ani sedět.I když beru antikoncepci tbl. tak stejně špiním.Pan doktor to řeší zvýšením dávky antikoncepce,ale nevím jestly to je to nejlepší řešení pro mě jako migrenika.Myslím si,že bych měla být spíše v hormonální rovnováze a né aby mě pořád rozhazoval.Letošní rok jsem prodělala již 3 záněty,poslední dva během posleního měsíce dubna. Sama jsem si začala zavádět vag. tbl FERMALAK a před 25 dny jsem začala užívat CANDIVAK. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Heleno, vzhledem k tomu, že trpíte menstruačními migrénami, je pro vás vhodné kontinuální užívání antikoncepce, tak abyste se vyhnula menstruaci a tím pádem potížím, kterými je doprovázena. Logest je antikocepce s velmi nízkými dávkami hormonů, a pokud při jejím užívání trpíte nepravidelným špiněním, je opravdu nutné zvýšit dávku hormonů. Nebojte se, že si s tím způsobíte hormonální nerovnováhu. Užívání Candivaku je dobrá volba. Případné další záněty je nutno cíleně a dostatečně přeléčit. Vhodné je také omezit přísun cukrů ve stravě, celkově srovnat životosprávu a jídelníček k úpravě střevní mikroflory, vhodně se oblékat (volné, vzdušné oblečení), ev. vyloučit onemocnění diabetes mellitus, poruchy imunity.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: