Kýla, rozestoupení břiních svalů

Před pár dny jsem si nad pupíkem (1cm) nahmatala malou bulku, jako malá jsem byla operována na pupeční kýlu, závodně sportuji. Obvodní lékařka mi sdělila, že mám za 3 měsíce přijít na kontrolu a sono, nesmím posilovat břicho, zvedat těžké předměty. Bulka je malá (1cm), není vidět, pouze cítit, nebolí. Ale je mi nepříjemné, že mám v břiše něco, co by tam být nemělo, vím že nesmím posilovat, tím ale nezmizí, nebo ano? Je nutná operace? Jak probíhá; rekonvalescence?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez vyšetření se takto na dálku těžko radí. Pokud se opravdu jedná o kýlu ( a to se pozná právě při vyšetření, ev. pomůže ultrazvuk ), tak ta nezmizí ať posilujete, nebo ne, naopak do budoucna se může tzv. uskřinout, proto je vhodné ji odoperovat - dokud je člověk mladý a zdravý, operace nepředstavuje velké riziko. Po operaci je běžná zátěž možná cca po 14ti dnech, s vynecháním posilování břicha a zdvihání těžších břemen 6 týdnů.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: