L hlezno

Dobrý den Dne 23.8.14 jsme si zlomil kotník (cituji z lékařské zprávy) OBJ.. na L helzni je palp.bolestivost zevního kotníku,kde incip.otok hematom bolestivá hybnost.RTG:fr zevního kotníku bez dislokace. Dne 12.9.14 fixace pevná periferie bez poruchy RTG zevního kotníku dnes s minim.dislokací,štěrbina symetrická - konzlutováno z dr. - již ponechat 3.10 fixace sejmuta otok citlivé pevné dobrá konfigurace a tedy ještě ortesa za 10 dní kontrola. 13.10.14 dop.došlap plný poučen RHB po ukončení kontrola 7.11.14 stav po fraktuře lat.malleolu vlevo po RHB ještě není plná hybnost další RHB po ukončení kontrola. Dnes je 4.12.14 na kontrolu jdu 9.12.14 můj dotaz je tedy zda tato zlomenina neměla být léčena jinak protože noha neustále pálí,bolí,brní mám pocit že ta kost sjela více než by měla a špatně to srostlo nevím je tento stav po zlomenině normální?I po tak dlouhé době 2 měs skoro rehabilitací noha stále bolí,brní bolest je tupá okolo zlomeniny.Pracuji jako prof hasič a rád bych aby noha byla v pořádku pokud se ukáže že to špatně srostlo co tedy potom?Jaké jsou možnosti?Někdo říká že to je normální stav někdo říká že není dokonce i rehabilitační sestra říká že to tzv vidí když dám nohy k sobě a mám je přitáhnout špičkami k sobě že ta levá jí chybí tak 1-2cm k té druhé zdravé.Děkuji za info a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Zlomenina zevního kotníku se jeví jako zhojená, důležité je postavení vidličky a to postavení obou kotníku ve vztahu ke kosti hlezenné, talu, na pohledu předozadním na rtg snímku. Záleží také na stavu cévného zásobení, otoku hlezna a nohy. O případném otoku se příliš nezmiňujete. I když z vašeho popisu nevyznívá žádná mimořádnost a stav by se po rehabilitaci a fyzikální léčbě měl upravit je třeba myslet na případný vznik stavu, který se nazývá Sudeckův syndrom, zkratkou KRBS, a který se i při sebelepším a řádném léčení může projevit otokem, bolestivostí a omezením pohybu a vyžaduje medikační a rehabilitační léčbu delší dobu. Projevuje se i na rtg změnami na rtg snímku. Stav posoudí jistě váš ortoped i v tomto směru. Pokud by tomu tak bylo a to nelze přes internet stanovit, potom končetina do zvýšené polohy, stahovat elastickým obinadlem, léčba na rehabilitaci, pohybová a fyzikální, dostatek vitaminu D a vápníku, a některé další léky dle ortopeda. Léčba probíhá delší dobu Dále dle stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: