Laserová operace očí vs kontaktní čočky

Dobrý den pane doktore, chtěl jsem se ještě zeptat (k předešlé otázce). Jsem krátkozraký, levé oko -4,75, pravé oko - 2,75. Pokud budu nosit kontaktní čočky a nepůjdu na laserovou operaci očí, tedy zůstanu krátkozraký, vyhnu se či budu nosit brýle na čtení později nežli po laserové operaci. Resp. u klasických brýlí, jste psal, že bych na blízko měl vidět ostře, ale platí to i pro kontaktní čočky? Ptám se proto, že svým způsobem mi princip flapu (femtolasik) a kontaktní čočky přijde podobný. Děkuji Tomáš

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, psal jsem, že uvidíte ostře po sundání brýlí (po nepodstoupení laserového zákroku). pokud budete mít nasazené kontaktní čočky, tak Vaše kvalita vidění do blízka bude stejná jako po absolvování laseru. Nicméně existují i multifokální kontaktní čočky, s kterými by jste viděl ostře na dálku i na blízko. Vzhledem k Vašemu věku připadá do úvahy ještě vyčkat do doby, než začnou problémy do blízka a poté podsoupit refrakční výkon prelex (výměnu Vaší čočky za multifokální či trifokální). Při laseru se flap vytváří z důvodu snadnějšího přístupu do hlubších vrstev rohovky, kde se laseruje. samotný flap ale nekoriguje dioptrie, jako je tomu u kontaktní čočky.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: