Léčba boreliózy

Dobrý den, před 5 týdny jsem měl klíště, udělal se mi malý pupínek, který trval cca 4 týdny. Poté se objevila leč vybledlá, tak pro boreliózu typická červená skvrna (červený lem okolo místa přisátí). Hned na to jsem byl na testech, které prokázali onemocnění LB. Obvodní lékař mi nasadil Deoxymykoin 2*100mg/den, ale jen dvě balení, tj. pouze na 10 dní. Dotaz zní, jestli je doba léčby dostatečná? Jinak jsem doposud neměl žádné obtíže ani jiné příznaky LB. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Problematika boreliových nákaz je značně složitá,podobně i léčebný přístup.V oblasti tohoto onemocnění se totiž prolínají dvě roviny-vlastní infekční onemocnění a autoimunitní reakce.Lékař,kterého vyhledá pacient s eventualitou kontaktu s nějakým typem borelií postupuje nikoliv schematicky,,ale zcela individuálně,musí pracovat i s konkrétním zdravotním stavem daného pacienta.Kožní reakce nikdy není specifická,laboratorní vyšetření se provádí vždy cíleně s ohledem na časové faktory,liší se metody stanovení protilátek a metody přímého průkazu inf.agens.Neměla jsem v úmyslu Vás zahltit informacemi,spíše Vás motivovat k partnerskému vztahu k registrujícímu lékaři.Zdá se mi,že pokud má člověk-pacient pochybnost o postupu ošetřujícího lékaře,bylo by vhodné probrat tuto skutečnost s ním samotným.Hledání "druhého názoru"není vždy šťastným řešením

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: