Léčba boreliozy

Přeji dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu: v září tohoto roku mi byla diagnostikována borelioza, časné stádium. Obvodní lékař mi naordinoval ant. Doxybene na 20 dní. Po jejich dobrání téměř žádný efekt - nepopsatelná únava, bolesti hlavy, nespavost, výrazná bolest kloubů, ale i podrážděnost, agresivita. Obvodní lékařka tyto problémy shrnula jako vedlejší účinky antibiotik a poslala mne domů - na krev se mám dostavit nejdříve za půl roku s tím, že dříve to nemá smysl. Už je to měsíc a problémy neustupují, naopak se mírně zhoršují a já nechci jen čekat. Mohu si vyžádat testy i přes její nevoli? A jaký druh testů by to měl být? Mnohokrát děkuji, s pozdravem Anděla

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, určitě bych trval na provedení testu WESTERN BLOT. Protilátky se objevují po cca 6 týdnech od přisátí klíštěte. Pokud je test pozitivní a potíže přetrvávají, je diagnosa potvrzena, pokud je test negativní, borelioza bohužel není potvrzena ale ani vyloučena. Ale obávám se, že potíže které popisujete jsou známkami probíhající boreliozy, ev. i jiné přidružené infekce, tzv. koinfekce, které klíště taktéž může přenášet. Takováto situace pak již vyžaduje komplexní léčebný přístup mnohdy s dlouhodobou antibiotickou léčbou v kombinaci s dvěmi až čtyřmi ATB. S pozdravem Dr. Roman Špaček

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x