Léčba helic.pylori

Dobrý den, může léčbu HP antibiotiky naordinovat imunolog na základě serologického vyšetření? Mé problémy jako bolest žaludku, pocity na zvracení trvají již 3 měsíce, nejprve jsem užívala Helicid, ale nepomohl. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená paní Radko, standardní postup stanovení a léčby infekce Helicobacterem pylori je doménou gastroenterologů. Pro správné rozhodnutí je nezbytné endoskopické vyšetření horní části zažívací trubice (ezofagogastroduodenoskopie) a histologické vyšetření vzorků žaludeční sliznoce, odebraných při endoskopii. Stanovení koncentrace protilátek proti Helicobacteru nepatří k tomuto standardnímu postupu. Odhaduje se, že přibližně polovina světové populace má v těle protilátky na podkladě kontaktu s Helicobacterem pylori; zdaleka ne u všech z nich se projeví onemocnění žaludku či dvanáctníku. Doporučuji Vám konzultovat gastroenterologa a podstoupit zmíněné endoskopické vyšetření. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: