Léčba závislosti na pornu

Vážený pane doktore, Jmenuji se Tomáš a je mi 20 let. Jako dítě jsem byl několik let šikanován a bit kvůli obezitě což vedlo k naprosté ztrátě sebevědomí a asocialitě. Sebevědomí se mi později navrátilo, když jsem zhubl a začal být velmi úspěšný ve sportu(stal jsem se úplně novým člověkem - asi v 15 letech). Byl jsem si již schopen najít si přátele a začít normálně komunikovat s lidmi, ale určité trauma z dětství mi zůstalo hluboko zakořeněno v paměti. V dětství jsem se považoval za nejubožejší bytost na světě, proto mě ani nenapadlo zkoušet si najít děvče, ale že jsem už od 11 let začal mít potřebu se o tyto věci zajímat a měl jsem přístup k internetu, začal jsem sledovat pornografii a velmi často masturbovat(3 -5x denně). Od doby změny mé fyzické kondice v pozdějším věku jsem problém s komunikací neměl, ale stále jsem měl strach najít si děvče. Zůstal jsem pouze u sledování porna. Koukal jsem na něj alespon 2x a více za den(doprovázeno masturbací). Časem jsem přišel na to, že mě normální věci už nejsou schopny sexuálně vzrušit. Dříve mě byla schopná vzrušit př. jen představa na hezkou ženu. Později už mě nebylo schopno vzrušit ani klasické porno. Proto jsem vyhledával stále perverznější a erotičtější stimuly abych byl schopen erekce a orgasmu. Pak v pozdějším věku(18 let) jsem měl sex s přítelkyní kterou jsem si našel. I když vím jistě že jsem heterosexuál měl jsem problém se vzrušením. Sex jsme měli ale já se ani po 45 minutách soulože neudělal. Přítelkyně byla smutná protože si myslela že je chyba na její straně. Později jsem se s ní rozešel a řekl jsi že důvody proč se při sexu neudělám a hůře se vzruším, přestože v pornu mě ženy vzrušují, je stresem a malým sebevědomím. Pokračoval jsem tedy dále ve sledování porna - stále tvrdšího a perverznějšího, protože běžné mi už nestačilo. S erekcí ani s orgasmem jsem při tomto pornu problém neměl. Svoji závislost jsem si začal zvolna uvědomovat, později jsem našel vědecké články, které tvrdily, že takováto závislost na pornu má obrovský vliv na schopnost vzrušit se normálními reálnými stimuly které nám přestanou stačit.(mělo to co dělat s vyplavováním dopaminu) Uvědomil jsem si, že můj problém tedy bude skoro jistě zde. Už dříve aniž bych o tom četl mě to napadlo, ale sledování porna jsem nedokázal omezit. Fyzicky jsem jinak naprosto zdravý. Dělám závodně atletiku a taky trochu boxuju takže jsem v dobré formě. Občas mívám ranní erekce a vím jistě, že mě přitahují ženy. Jsem sice trochu introvert, ale sebevědomí už mi taky tolik nechybí jako v dětství. Píšu proto, že se objevila dívka, která se mi opravdu líbí a mám ji moc rád. Její city jsou stejné, ale já s ní mám strach být, kvůli problémům které mám. Jsem ted již delší dobu sám, protože se za svůj problém stydím. Pokud se to nevyřeší asi už sám zůstanu definitivně, protože tím vždy akorát dané dívce ubližuji. Prosím tedy o radu. Se sledováním porna a masturbací jsem přestal od včerejška. Jinak jsem ho sledoval od 11 let až do 20 let několikrát denně. Myslíte že je mým problémem skutečně pornoholismus? Pokud ano, jak ho mám léčit. Rád bych to nejdříve zkusil sám bez pomoci nějakého terapeuta. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak říkáte, je to závislost. Nastavil jste si nereálná očekávání a způsob uspokojení. Jako každá závislost lze potlačit dostatečně silnou vůlí. Zaměřte pozornost jiným směrem nebo alespoň omezte intenzitu sledování. Pokud to nezvládnete sám a budete mít problém ve vztazích, tak je na místě klinická pomoc

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
hmmm | Od: jjjj | 13.11.2016 21:58
co s tím
reagovat
Co stím?? Zivotnapornu.cz | Od: Skini | 23.11.2016 20:13
Jukněte na stránky zivotnapornu.cz je
tam vše vsvěteno a pospáno jaký má vliv
ornografie na mozek, jak vzniká závislost
na pornografii , jaký má průběh a jak se
této závislosti zbavit.
reagovat
re:hmmm | Od: uLékaře.cz | 14.11.2016 14:56
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz zkopíroval a vložil přímo do poradny na těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x