Léčba zoloftem

Dobrý den, přípravek Zoloft mi lékařka předepsala poté, co jsem měl problémy s mojí matkou alkoholičkou. Musím říct, že ten lék mi připadal jak malý zázrak. Neskutečně mi pomohl. Časem jsem začal pociťovat, že lék již nezabírá, jako dříve, ale smířil jsem se s tím a zatím se to nehorší. Smiřuji se i s údajnou závislostí na něm. Lék beru cca 3 roky. Nyní má lék dlouhodobý výpadek a já mám doma posledních 20 tablet. Na internetu jsem se dočetl, že se dá zaměnit Asentrou. Chtěl bych se zeptat, jestli tomu tak je a jestli se nemusím bát zhoršení stavu při takové záměně. Lékařka na receptu uvádí "nezaměňovat". Samozřejmě za svou lékařkou zajdu, aby mi recept přepsala, ale chtěl jsem ještě i jiný názor. Děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Petře, Sertralin (firemní název Zoloft) je antidepresivum 3 generace tvz SSRI (působící na serotonin). Jeho použití se široké,nevyvolává klasickou závislost, může však vyvolat tzv rezistenci (to znamená že po čase přestane být účinný). Je pravda, že americká firma měla výpadek, proto to vyrábí teď slovinci viz Asentra ale kromě toho asi 1O různých firem."Nezaměňovat " píše lékařský software automaticky, je to potřeba změnit, pokud máte užívat sertralin, myslím že na firmě nezáleži, pokud něco jiného, měl by o tom rozhodnout váš lékař s pozdravem MUDR. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: