Ledvinový kámen

Dobrý den, pokládám urologický dotaz. Mám ledvinový kámen v pánvičce asi 1cm velký. Začala bolest v bederní části zad a nevolnost k zvracení, kterou jsem začala řešit již před půl rokem u svého urologa. Před 3měsíci jsem byla v nemocnici na zavádění hadičky (stenu). Sten jsem po 5hodinách křečovitých bolestí z těla samovolně vypudila. Po propuštění jsem doma dostala zánět s močením krve a vysoké horečky přes 39C a od té doby se nemohu zbavit zánětu a hlavně bolesti při močení. BKT moči už vyšetřeno 3x, ale nevím co moč obsahovala. Lékař se mnou informace o výskytu bakterií nesdílel, jen konstatoval, že bakterie jsou na hranici 10/6. Za dobu 3měsíců mi byly nasazeny léky a antibiotika Xorimax 500, následně 2x Xorimax 250, Nolicin, Furolin a 2x Augmentin. Mezi léky a čekáním na BKT vyšetření jsem trpěla s volně koupenými léky Uroval Akut, Rowatinex... samozřejmostí je urologický čaj a jiné podpůrné nápoje. Poslední dobou mi otékají chodidla a brní v nich, obávám se, že jsem již "přelékovaná". Mezi tím se doslova dopuji, abych přežila nepříjemný tlak v podbřišku a řezání při močení. Lékař se při poslední návštěvě rozhodl vyjmout kamen nejrychlejším způsobem, tedy operací. Nemyslím si však, že by kámen měl za příčinu tvoření zánětu, když před zavedením stenu jsem problém se zánětem nemívala. I přes zralý věk jsem chtěla do půl roku otěhotnět a proto se ptám; jaký nejšetrnější způsob odstranění kamene volit nebo jakou zvolit léčbu zánětu. Děkuji moc za doporučení, rady a zkušenosti.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kámen může být zdrojem bakterií primárně nebo infekce mohla být zavlečena zavedením stentu - stent je kolonizován vždy bakteriemi. Potíže, které máte nyní mohou být vyvolány infekcí nebo dráždění kamínkem nebo pískem. Každopádně odstranění kamene operačně nebo mimotělním drcením rázovou vlnou je nejlepší další postup

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: