Leidenská mutace - heterozygotní

Dobrý den, asi před měsícem mi byla zjištěna leidenská mutace heterozygotní podoby. Doposud se to skoro neřešilo, až v poslední době, kdy sestra (28) brala antikoncepci několik let a pořád jí otékaly nohy, s tím, že jí gynekoložka řekla, že je to normální. Sestra to řešila dál, změnila doktorku a ta jí řekla, že má LM a musí prášky vysadit, neboť je to velmi rizikové. Vyšetření se měla podrobit celá rodina - mám to já a mamka, bratr s taťkou naštěstí ne. Matka s tím nikdy problémy neměla. Myslíme si ale, že tato nemoc pochází od dědy. Prý umřel na zástavu srdce. Sestra vysadila prášky a snad už v pořádku. Já je nikdy nejedla, ale přemýšlím, jakou antikoncepci začít používat. Našla jsem několik variant, ale nevím si s tím moc rady. Pokud byste mi nějak mohla poradit, budu jen ráda. Hlavně by mě zajímalo, proč je nitroděložní tělísko nevhodné pro ženy, které nejsou po porodu. Hlavní důvod, proč Vám píši je ten, že mě poslední měsíc pobolívá na pravém boku (byla jsem na vyšetření slepého střeva, prý je v normě). Chci se zeptat, jestli to s tím nějak nemůžu souviset. Další spojitost bych hledala v tom, že se do mě přítel několikrát pokusil vniknout, ale já ho vždy hned na začátku zarazila. Nevím, jestli mám stále panenskou blánu. :) Mamka slepé střevo má vyoperované. Přišla jsem na svět císařským řezem. :) Moc nevím, co by Vás mohlo ještě zajímat. :-) Předem mnohokrát děkuju za informaci a přeji krásný zbytek večera.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormonální antikoncepce není vhodná u pacientek s Leidenskou mutací, protože zvyšuje riziko žilního trombembolismu tj. nadměrného srážení krve, které je podstatou žilních tromboz a plicních embolií. Bolesti v boku s Leidenskou mutací zřejmě nesouvisí. Příčin bolestí může být několik, neuvádíte zda je bolest doprovázena ještě nějakými dalšími příznaky, za jakých okolností bolest vzniká apod. Bez podrobnějšího popisu nemůžu určit, jakého původu Vaše bolesti jsou.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: