Leidenská mutace

Dobrý den, moji mamince po 40 zjistili při úrazu nohy Leiden. mutaci, myslím v homozygotní formě. Nikdy žádné záněty či embolii neměla... mě poslali na testy taky samozřejmě, protoze je to dědičné a zjistili mi, že to mám taktéž, ale myslím nižší stupeň heterozygotní formu. Je mi 26 let a do teď nemám žádné léky, nic...s touto nemocí se velmi bojím otěhotnět, protože se bojím velice potratů, krvácení, nebo taktéž případně smrti při porodu..:(((..Jsem velmi aktivní človek 4x do týdne sportuji - běh, tenis, jízda na koni atd..také si dávám pozor na pitný režim, takže i hodně piji, ALE beru antikoncepci, kterou beru jiz od svých 17let...tuto nemoc mi zjistili v 21 letech...nemám zatím žádné problémy, jsem jinak zdravá jako řípa, nikdy jsem nebyla v nemocnici. Chtěla bych se zeptat, zda-li existují nějaké vitamíny, které bych měla brát, abych třeba zmírnila výsledky této nemoci ohledne píchání si injekcí apod??..Jinak již druhým rokem denně beru vitamíny - rybí olej, zinek, komplex vitaminů B, antioxidant a vitamin C. Na tuto nemoc nejsem léčena u hematologa. Děkuji. Ještě jsem se na internetu dočetla o užívání minipilulek Azalia k této nemoci jako antikoncepce, mohu o tuto antikoncepci požádat svého gynekologa? Asi to bude lepší než dvousložková antikoncepce Jangee. Ještě jednou děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Leidenskou mutaci má až 5% populace a většina lidí o ní neví, tudíž to ani nijak neřeší a u většiny se mutace ani nikdy neprojeví. Lidé s leidenskou mutací mají vyšší riziko vzniku trombóz, potratů atd... ale to neznamená, že každý s leidenskou mutací musí toto v životě prodělat - důkazem je Vaše maminka, která normálně otěhotněla, porodila a doteď vlastně ani nevěděla, že něco takového má . Pokud to víte, je to dobře pro Vás a například v době těhotenství a v šestinedělí je dobré brát Fraxiparine (injekce do břicha) jako prevenci rizikových stavů. Jinak režim není nijak omezen. Antikoncepci je opravdu lepší brát méně agresivní, pokud možno žádnou (nebo jinou formu - např, vaginální kroužky, kondom....), v tomto případě se poraďte se svým gynekologem, změnu je samozřejmě možné udělat.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: