Leidenská mutace

Dobrý den,mám leidenskou mutaci a chtěla bych se zeptat jakoé jsou příznaky??Mám stále hodně oteklé nohy a samý dolíček ale celulitida to není a dost mě nohy bolí.může to být příznak této nemoci a popř.jak se toto dá léčit??Děkuji S.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Simono. Mrzí mě, že jste nedostala příslušné vysvětlení od lékaře, který Vám nechal přítomnost Leidenské mutace testovat (proč vlastně?) - vysvětlení významu jakýchkoliv vyšetření je úkolem lékaře, který je nechal provést... Leidenská mutace není nemoc, pouze vrozená vlastnost (kterou má každý 25-30 člověk) vedoucí k vyšší tendenci ke srážení krve a tím k vyššímu riziku vzniku hluboké žilní trombosy, choroby, která může mít vážné následky. Nosič Leidenské mutace tedy musí učinit vhodná preventivní opatření v některých situacích, které jsou spojeny s rizikem trombózy (operace, sádra na noze, porod a šestinedělí, dlouhý let letadlem aj.) a vyhnout se tomu, co riziko trombózy dále zvyšuje (kouření, kombinovaná hormonální antikoncepce, dehydratace...). Vámi popisované potíže ukazují na možnou poruchu funkce žilního systému v dolních končetinách (příčin otoků a kožních změn ale může být více, třeba problém v oblasti lymfatických cév), se samotnou přítomností Leidenské mutace nijak nesouvisí (pokud jste již neměla trombózu - to nepíšete...). S nejasnosti se obracejte na svého praktického lékaře.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Černý kašel není normální kašel! Má devastující následky
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Mléčný a trvalý chrup
Články: Mléčný a trvalý chrup
Lidé mají zuby dětské...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kdy lze nasadit biologickou léčbu u Bechtěreva?
Články: Kdy lze nasadit biologickou léčbu u Bechtěreva?
Léčba Bechtěrevovy nemoci...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
Konec opakujících se vaginálních mykóz: víme, co zabírá
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: