Léky na zvýšenou hl.cholesterolu

  • Dotaz od: Červenková Petra
  • Publikováno: 17.2.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý večer,pracuji jako farm.asistent a před měsícem mě postihla malá mozková příhoda , zřejmě následkem užívání hormonal.antikoncepce.Zároveň mi ale lékaři zjstili velmi rizikové hladiny cholesterolu a LDL.Zároveň mám velmi nízký HDL. Okamžitě mi nasadili rosuvastatin 10mg. Vím že vzhledem k mé diagnoze je příliš brzo na nějaké závěry ale jedna věc mě velmi trápí.Samozřejmě jsem upravila režim v jídelníčku i sportovních aktivitách. Z oboru vím že většina pacientů užívá statiny dlouhodobě ne-li doživotně,ale já ještě neměla děti a u statinů nedoporučují těhotenství ani jeho plánování.Je toto doporučení dodržováno striktně nebo existují možnosti jak kombinovat léky a otěhotnění zároveň.Samozřejmě do budoucna.Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v současnosti je spekulace o těhotenství opravdu předčasná, léky vám mohou při dlouhodobém účinném užívání normalizovat hladinu cholesterolu natolik, že je v budoucnu nebudete třeba muset používat. Spíše se informujte na možnost vrozené poruchy srážení krve / Leydens.mutace a mnohé jiné/ - pokud jste se již neobrátila na hematologa, udělejte to. Pokud jde o vysoké hladiny cholesterolu, nebylo by od věci také navštívit metabolickou poradnu, kde by mohli zhodnotit ev. možnosti rizika vysoké hladiny cholesterolu, pocházejího např. z rodinné zátěže. Takže: zkuste aktivně "zabojovat", zjistit příčiny ev. vyšší srážlivosti (nemusí jít jen o vliv HA, ale součtu dalších faktorů, o kterých byste měla vědět, pokud jsou) a poruchy hladin tuků a do buducna se vám tato investice jistě vyplatí. Spekulovat coby kdyby vzhledem k dítěti je opravdu předčasné.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Konopí vám může pomoci i od migrén!
Články: Konopí vám může pomoci i od migrén!
Migréna je především u žen...
Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Články: Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Zánět vedlejších nosních...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Radioaktivní zrna: likvidují nádor prostaty opravdu zblízka
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: