Listerióza příznaky u těhotných

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz ohledně listeriózy. Jsem ve 28tt a tato infekce je pro mě velikým strašákem, přestože je prý velmi vzácná.Vzhledem k tomu, že je u ní inkubační doba vcelku dlouhá, je možné, že těhotná žena nemusí mít vůbec žádné příznaky a přesto být nakažená?Četla jsem, že u těhotných jsou příznaky (průjem,zvracení,teplota..apod)mírné a můžou i zcela chybět..Je tahle informace pravdivá?Jak poznám,kdybych tuto infekci dostala?Děkuji vám za odpověď. Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příznaky této nemoci mohou skutečně probíhat skrytě. Jak sama píšete, onemocnění je vzácné a není tedy racionální se bezdůvodně obávat případné nákazy. Rizikovým chováním pro přenos této choroby je zejména požívání syrového masa, nedostatečně tepelně upravené potravy, nemyté zeleniny, dlouho skladovaných potravin atd. Přítomnost listeriozy lze potvrdit kultivačně např. z krve či ze stolice.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: