Listerioza v těhotenství

Dobrý den, před týdnem jsem měla uzeného lososa z obchodu, dnes sem zjistila, že byl výrobek stažen z prodeje pro výskyt listeriozy. Nejsem si uplne jista, zda jsem měla ten infikovaný "kus" - určený podle data spotřeby, ale je to velmi pravděpodobné. Je možné, že bych se nenakazila? Jak případnou nákazu poznám? Před dvěma dny jsem byla na vstupní prohlídce u gynekoložky, kde mi brali krev - zjistí se listerioza z ní? Nebo když byl plod v pořádku, tak sem se nenakazila? Moc Vám děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, avízovaný obrázek v příloze nikde není. Nicméně podle popisu obtíží a nálezu v hrdle jste včera velmi pravděpodobně trochu prochladl a došlo nejspíše k mírnému otoku sliznic, což asi vedlo k možnosti patření hrtanové záklopky. Pokud se Vám dýchá normálně, nemáte teploty a celkově se cítíte zdráv, je velmi nepravděpodobné, že by se náhle objevil nádor, navíc vypadající přesně jako hrtanová záklopka. Přesněji by Vám odpověděl Váš lékař (buď dětský/obvodní, nebo ušní-nosní-krční), který má možnost nález v krku prohlédnout. Doporučuji případně ho vyhledat, přes internet krk zkontrolovat nelze.

Lenka Rafaelová
 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: