Lumboischiatický syndrom. spondyloarthroza

Dobrý den, je mi 40 let (sedavé zaměstnání, 3-5x do měsíce jízdy os.vozidlem na delší vzdálenosti: ca 1000 km/den) a již ca 3 roky mám problém s bederní páteří (levá strana). Zdravotní stav jinak dobrý. Problémy se zprvu projevovaly mírně na levé straně beder při chůzi do schodů (spíše diskomfort pouze "táhnutí", jakoby bez bolesti). Problému nepředcházel žádný úraz apod. Postupem času se problém průběžně zhoršoval (sinusoidní průběh: jednou se stav zlepšil - většinou po rehabilitaci, někdy zhoršil -po přetížení sportem, prochladnutí apod.), dosavadní léčba se obešla bez obstřiků a medikace (původní diagnóza deklarovala problém s SI skloubením). Od konce srpna 2015 se problémy náhle vystupňovaly, pravděpodobně v důsledku přetížení při práci na zahradě v kombinaci s prochladnutím (teplý podvečer, vlahý větřík a krátké tričko). Symptomy: bolest beder na levé straně, někdy vystřelovala do hýždí až pod koleno. Po návštěvě neurologa a 4týdenní terapii (10xkořenový obstřik, klidový režim) provedení MR s výsledkem: Bederni lordoza zachovana, bez skoliozy, obratlova tela bez komprese ci posunu. Bez spondylozy. Spondylartroza L4-S1 s hypertrofii faset a diskretnimi nitrokl.vypotky. Bez vyrazensji subartikularni stenotizace pater.kanalu. Micha volna, konci ve vysi L1. Mirne dorsalni snizeni disku L4/5 vlevo s asymetrickou foraminalni protruzi do 4mm. Pri spolupodilu hypertrofie faset je zde foramen intervert. zuzeno. Ostatni meziobratlove plotenky nesnizeny, bez vyhrezu, diskretni preforaminalni klenuti L5/s1 vlevo do 1,5mm. Zaver: Protruze disku L4/5 vlevo. Spondylartroza. Nyní chodím na rehabilitaci (teplo, měkké techniky, elektroterapie, posilování ochablého svalstva kolem páteře). Dotazy: 1. Můžete mi prosím vysvětlit závažnost stavu. 2. Dle zkušeností z praxe - možný předpokládaný vývoj případně rizika do budoucna. 3. Doporučení z hlediska další rehabilitace, sportovních a jiných aktivit (omezení/doporučení) apod. Rád bych problém vyřešil, když už ne návratem do původního stavu, tak alespoň napravil tak, abych mohl opět fungovat v práci i doma, pokud možno bez omezení. Děkuji předem za Váš čas a vyčerpávající odpověď. Zdraví Petr

Odpověď odborníka:

Jedná se o relativně závžný stav. Nikoliv nyní, ale perspektivou, to, co je nyní již vytvořeno vzniklo léty přetěžováním nesprávn+ě funkční páteře, včetně uvedeného SI skloubení. Za předpokladu pokračování v dosvadní léčbě přijde postupně zhoršení oné protruze a poté lze očkávat podobný vývoj v okolních etážích páteře. Zastavit lze správnou " aktivní fyzioterapeutickou" léčbou, kdy Vám může pomoci lékař, který tuto léčbu provozuje, případně fyzioterapeut, pod přímým lékařovým dohledem, tedy ne na dálku spolupracující. Za současného zlepšení funkce bude třeba cíleně cvičit dle konkrétního stavu konkrétní cviky, aby byla obnovena svalová disbalance.Běžná fyzioterapie, stejně jako dosavadní léčba situaci pouze může zklidnit, zlepšit, nikoliv cíleně zlepšit., nemůže být dostatečně aktivní, to nelze očekávat, teprve po počátteční fázi lze očekávat adekvátní uržovací léčbu i běžnou fyzioterapií. Bez rozboru pracovní ergonomie, sezení v autě a mimoprcovní nelze opět očekávat dlouhodobější zlepšenáí a stabilizaci. Bez dostatečné a správné léčby zase nelze zlepšit ani svalové vztahy, ani ergonomii. Po určité době lze , za předpokladu správné léčby a správné a důsledné spolupráce očekávat schopnost prakticky všeho sportování. V této chvíli je sportování vhodné v rozsahu procvičování, plavání( ovšem občasnou změnu stylu) jízda na kole, ale vše za předpokladu správné techniky a nbude li sport provokovat bolest či diskomfort.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: