Luxace klíční kosti

Dobry den, chtěla bych se poradit jak postupovat. Jsem tři měsíce na neschopnosti po urazu - mdloby - pad horní části zad a hlavou na zavrene dvere. Stav po distorzi krční páteře,rotační posun C1 doprava. Klidovy rezim, limec. Po dvou a pul měsících RHB stale přetrvávající obtíže. Ted na soukrome placene RhB mi doporučili RTG klíční kosti, na ktery me poslal obvodni lekar. Potvrzeno podezření dle nalezu - na subluxaci sternoklavikularniho kloubu vpravo. Klíční kost je vystouplejsi si oproti te druhé a pouhým okem viditelne trochu posunuta.I dle RTG je zde mírný posun. Kam se obrátit a da se s tím po tak dlouhé době ještě vubec něco delat? A jak se toto zranění řeší? Bolel me hrudník spíše zezadu, i vše kolem krku, tlak v ohryzku, celou dobu me nikdo pořádně neprohledl, vždy se jen v oblečení prohmatala pater.. a nasledne rtg patere.. Dokáží to na RHB nahodit zpět a je to vubec vhodné? Nevim co delat. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano. Luxace klíční kosti má 3 stupně. Pokud je viditelná, předpokládám stupeň 2-3. Chirurgické řešení není vždy nutné, pokud jste však mladá a navíc třeba sportujete, je to na zvážení. Konzervativní postup spočívá v šátkovém závěsu a postupné rehabilitaci, někdy se přikládá speciální ortéza na klíček s vírou, že se místo roztrženého AC kloubu zhojí a zpevní.V případě chirurgického ošetření se operuje buď se zavedením kovového materiálu přes kloub, který se tímto stabilizuje, anebo se používá speciální umělohmotné kličky, které kloub rovněž zafixuje. Doporučil bych se obrátit zpět na Vašeho ošetřujícího lékaře - ortopeda, traumatologa, chirurga a s ním zvážit nejvhodnější způsob léčby pro Vás. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: