Luxace čéšky

Dobrý den, syn (12) si na táboře o prázdninách "způsobil" Luxatio patellae I.sin. (30.7.)Ještě v nemocnici ve Strakonicích mu byla provedena punkce (60 ml hemartrosu). Dostal fixní ortézu a berle s tím, že na nohu nemá došlapovat. Na kontrole v Ústí nad Labem 4.8. a 7.8. byly provedeny další dvě punkce (38 ml a 30 ml). Následně nám byly doporučeny isometrické cviky, objednali nás na MRI (na 25.9.) a 10.9. mu byla sejmuta fixace. Do té doby chodil s Francouzskými berlemi bez zatěžování postižené končetiny. Po sejmutí ortezy nám bylo řečeno, ať si nohu rozhýbe a od 15.9. může chodit bez berlí. Když jsem se ptala na rehabilitaci, tak prý u dětí se rehabilitace nedoporučuje, neboť je násilná. Ptala jsem se tedy naší dětské lékařky, jestli by nám nedala doporučení alespoň na instruktáž u fyzioterapeuta. Nedala, prý se u luxace čéšky žádná rehabilitace neprovádí, máme počkat až na výsledky MRI. Jsem z toho dost rozladěná a zmatená, jak to tedy vlastně je? Nerada bych, aby se v koleni do toho 25.9., na kdy jsme objednaní na MRI, udělal výpotek nebo aby si syn nějak ublížil tím, že koleno nevhodně zatíží. Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor ohledně rehabilitace. Děkuji za odpověď a Váš čas Helena

Odpověď odborníka:

Krevní výron v koleni svědčí o možnoti poranění vnitřní struktury kolena, nejen prostém vymknutí čéšky často přední zkřížený vaz., Proto je také na místě provedení vyšetření magnetickou rezonancí. Rehabilitace je vhodná, samozřejmě se musí provádět nenásilně se zaměřením nejen na hybnost kolena, ale i posílení čtyřhlavého svalu. Hoch je zřejmě v léčení na chirurgii nebo ortopedii , tam se obraťte pro doporučení k rehabilitaci a domluvě. Po MR jistě se bude postup léčby patrně upravovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: