Methotrexat a slnko

Mam Stilovu chorobu - autoimunne ochorenie. Beriem 5mg/den Prednison a 5mg/tyzden Methotrexat. Chystame sa na dovolenku a ja by som sa chcela opalit. Je to mozne? Co mi hrozi pri dlhsom pobytu na slnku resp. pri spaleni?

Odpověď odborníka:

Sice neužíváte nijak vysokou dávku methotrexátu, ale i tak je potřeba mít na mysli, že lék může mít nežádoucí účinky v oblasti kůže různého typu, včetně zvýšené citlivosti na slunce, hrozí tedy těžší spálení a lék má také vliv na pigmentaci. Takže cílenému opalování by bylo vhodné se vyhnout - není to ostatně rozumné z mnoha jiných důvodů. Každopádně používejte ochranné krémy s vysokým UV faktorem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: