Možná borelióza

Dobrý den. Od začátku roku mám bolestivé potíže s chodidly. Problém je v tom, že jsem bechtěrevik, takže mi přijde, že všichni doktoři mají hned jasno od čeho že mám potíže a nepřipouští jiný problém. Vezneme to teda od začátku. Hned po novém roce mě začalo píchat pod pravým kotníkem. Nebylo to nic vážného - normálně jsem to vždycky rozhýbal a mohl klidně lyžovat, hrát badminton nebo squash (ano, skutečně ho hraji navzdory tomu, že jsem bechtěrevik v pravidelné péči revmatologa - nemoc je stabilizovaná a beru jen na noc antirevmatika např. ketonal retard). Od února to už ale rozhýbat nešlo a ostrá bolest byla hlavně při přešlápnutí pata-špička. Připojila se i snížená citlivost prostředníčku a prsteníčku na noze. Obvodní lékař pojal podezření na nervový původ (karpální tunely) a poslal mě za neurologem. Ten provedl vyšetření včetně EMG a vyloučil nervový původ. To už se přidala i levá noha, která začala bolet na vnitřní straně před patou - místo je od té doby stále trochu opuchlé a nemůžu tak na patu úplně došlápnout. Stejně je trochu opuchlé i místo na pravé noze mezi vnějším kotníkem a nártem. Předpokládal jsem, že na té levé noze se mi dělá ostruha, jak jsem pořád kulhal na pravou nohu, takže jsem se sám objednal k ortopedovi. Ten udělal rengen pravého kotníku a levé paty - žádný nález, nebyla patrná ani žádná výraznější ostruha. Zkusil mi levou patu v místě bolesti obstříknout, ale bez úspěchu. Problémy se dále rozšířily na obě kolena - hlavně podkolenní šlachy. Mám problém propnout nohy v kolenech - začínám chodit s pokrčenými koleny. Když stojím delší dobu tak kolena bolí po stranách. Když sedím (třeba jen půl hodiny) na židli a mám normálně pokrčené nohy, tak necítím žádný problém. Ale když se pak postavím, tak než narovnám nohy v kolenou, tak to trvá i půl minuty. Popsal jsem problémy, které jsem nikdy v minulosti neměl. Pak mi zničehonic ztuhla šíje. Nebyla to ztuhlost krku mezi rameny, ale cítíl jsem napětí jakoby přímo na temeni. Celá hlava vzadu mě bolela, trochu to vystřelovalo na pravou stranu a občas jsem měl v noci nějaký brum v pravém uchu - stejné ztuhnutí jsem měl, když jsem v minulosti dostal mononukleózu. Ztuhnutí polevilo do té míry že hlavu otáčím, ale napětí na temenu cítím stále. Opět jsem tedy navštívil svého lékaře (po 5 měsících od první návštěvy), že původní problém bolesti pod pravým kotníkem přetrvává, i když je už slabší a že se přidaly další obtíže, které jsem tu popsal. Pročetl si zprávy od neurologa a ortopeda a sdělil mi, že to celé je z nastuzení, že jsem revmatik a mám se držet v teple ( i když je venku 35° ve stínu, tak je třeba nosit ponožky). O jiném vyšetření neuvažoval. Jak jsem podotkl, že jsem revmatik vím a chovám se podle toho. Když byl problém v únoru jen s tím kotníkem, tak jsem zdvojnásobil ponožky, bral si je i na noc a kotník každý den nahříval infralampou - bez účinku. Tak jsem laicky pátral na vlastní pěst, co má podobné symptomy. Došel jsem až na boreliózu a docela to sedělo. Nepamatuji se ale na nějaké klíště v krátké minulosti - naposledy snad někdy před 12 lety. Pak jsem ale zjistil, že boreliózu nepřenáší jen klíšťata. Loni na podzim mě na zahradě poštípaly takové malé mušky - byly to malé krvavé ranky. Do druhého dne se udělaly v mistě kousnutí červené cca 1-2 cm velké kruhy, uprostřed v místě kousnutí světlejší. Nebolely, nesvědily a cca do týdne zmizely. Suma sumárum - co dál? Může to být borelióza? Nebo napadá Vás něco jiného? Vyzkouším cokoli! Protože už půl roku mohu jen pomalu chodit, běh nebo alespoň klus je absolutně vyloučený. Takže jakákoli sportovní aktivita je nemyslitelná. Je to i dost deprimující, že problémy se spíše rozrůstají než, že by se stav zlepšoval. Před pů rokem jsem mohl dělat cokoliv! Nyní téměř nic. Děkuji za jakoukoli informaci nebo radu.

Odpověď odborníka:

Pro vaše potíže, potíže reumatika značí, že v podstatě zánětlivým a degenerativním procesem může být postižen kterýkoliv kloub. Bolest se objevuje střídavě, mění vlastně i postižení kloubu. V tomto směru by se k vašim problémům opravdu měl nejvíce vyjádřit revmatolog, V tomto směru i hlavní léčba. Borrelioza o které se zmiňujete jistě není vyloučená, v tomto směru lze zhodnotit její případnou aktivitu vyšetření na protilátky, což lze provést na ambulanci infekřního oddělení. Nutno podotknout, že tyto zvýšené protilátky se vyskytují ve značném procentu populace a jedině jejich opravdové zvýšení je směrodatné. Jinak bych vám doporučil vhodnou léčbu těchto potíží nejen medikamentosně, ale i pohybovou a fyzikální léčbu na rehabilitačním oddělení v místě bydliště.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x