Mutace mthfr (c677t)

Dobrý den. Z odběrů krve mi dělali test DNA na vyšetření na přítomnost trombofilních stavů. Na čtyři mutace. Závěr. Pacientka je homozygotní nosičkou mutace v MTHFR genu. Mám to na obou alelách. Chtěla bych se o tom dozvědět víc, co to obnáší. Na co si mám dávat pozor. Můžu nadále používat HA? Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Terezo, samotná mutace v MTHFR genu není kontraindikací k užívání hormonální antikoncepce. Máte mutaci, která u vás zvyšuje riziko vytvoření krevních sraženin. Další rizikové faktory jsou obezita a kouření. Krevní sraženíny mohou vznikat v případech, kdy je tělo znehybněno - po větších operacích, úrazu, dále v těhotenství, při křečových žilách a nádorových onemocněních. Vždy bude nutné informovat lékaře o tom, že tuto mutaci máte, aby se mohli udělat potřebná vyšetření a zahájei eventuelně léčba. toto platí zejména v době těhotenství, kde se v případě nutnosti volí léčba preventivní (na základě vyšetření krve na hematologii). Jinak nemáte žádné specielní omezení, bylo by dobré žít zdravě, mít dostatek pohybu a nekouřit. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: