Může zubař nevidět na rentgenu zubní kaz?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může zubař nepoznat na rentgenu zubní kaz... Chodím více než deset let k jedné zubařce, ošetřuje mě většinou ona (ale střídá se u ní více zubařů), docela to flákám, na pravidelnou prohlídku se dostavím tak jednou za tři roky, v mezidobí jen výjimečně, když mi vypadne blomba (stalo se mi to už třikrát), zuby mě v životě bolely jen výjimečně (co jsem objevila zubní niť tak už skoro vůbec). Na prohlídkách mi většinou najde dalších pět šest kazů, z čehož jsem vždycky frustrovaná, protože si zuby odjakživa čistím poctivě a pečlivě. Jde mi o to, že jsem neměla dosud důvod své zubařce nevěřit, až do poslední návštěvy - poprvé mi udělala rentgen zubů, tři kazy vyvrtala, tři kazy nechala na příště. Příště měla zrovna pacientku a byla jsem posazena k evidentně začínajícímu novému zubaři, který se choval celkově velmi neohrabaně. Otevřel záznam a rentgenový snímek, načež já jsem mu dopředu nahlásila, že bych ty tři kazy chtěla mít hotové najednou, kdyby to šlo - a on tam pak dalších deset minut hledal na rentgenovém snímků, kde ty kazy jsou, několikrát se ptal mě, které zuby to měly být a jestli paní doktorka neříkala, kde ty kazy mám. Chtěla jsem utéct, ale nechtěla jsem ho přivést do rozpaků, tak jsem si nakonec nechala zdlouhavě vyvrtat jeden zub, vsadit jednu malou blombu, a že mám přijít pak zas na pravidelnou prohlídku. Nejdříve jsem přikládala vše jeho nezkušenosti, pak ve mně ale začalo hlodat, jestli je vůbec možné, aby byť mladý zubař mohl nepoznat nejen na zubech, ale na rentgenu zubní kazy. Opravdu nerada bych ztratila důvěru ve svou zubařku (a že vzápětí se hned vynořilo plno příběhů, jak jeden zubař neustále vrtal kazy, po změně zubaře, žádné kazy nebyly), hlavně i proto, že skutečně nevím o žádném jiném důvěryhodném, který by přijímal nové pacienty... Je to tedy možné na rentgenu nepoznat? Omlouvám se za přímý nestručný dotaz a předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Nejvhodnější rentgenovou projekcí na detekci kazu je tzv. bite-wing, kde lze odhalit kazy vycházející z mezizubí a kazy pod výplněmi. Kaz po stranách výplně nemusí být vidět, protože jej na rentgenu zakrývá výplň. Lze tedy shrnout, že na rentgenu se odhalí většina kazů, ale ne vždy se odhlaí 100 procent. S pozdravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x