Může způsobit combigan (dlouhodobě kapaný do oka) zánět jícnu?

Dobrý den.Dlouhodobě užívám kvůli glaukomu trojkombinaci očních kapek včetně combiganu.(jiné kapky mi oční tlak dostatečně nesnižují).Po gastroskopii mi byla zjištěna refluxní choroba jícnu s insuficiencí kardie a erosemi.Dočetla jsem se,že combigan způsobuje záněty jícnu.Je to možné?Moc děkuji za odpověď.Je mi 55 let.Bojím se carcinomu žaludku.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ludmilo, podle informací výrobce nebyly podobné potíže jako zánět jícnu nebo eroze po Combiganu zaznamenány. Jeho obsahové látky také nejsou ničím podobným známy. Pravděpodobně půjde ve Vašem případě o jinou příčinu gastroezofageálního refluxu. Zde Vám bude lékař jistě pravidelně kontrolovat sliznici jícnu, zda náhodou nezačíná měnit strukturu, která by mohla znamenat předrakovinné stádium - i tak je tento přesmyk málo pravděpodobný. Pokud máte oprávněné obavy z rakoviny žaludku (například se vyskytl v rodině), měl by to Váš lékař vědět a sledovat vás. Jinak můžete být bez obav - s Combiganem souvislost téměř s jistotou nemá.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: