Nadměrné vypadání vlasů po užití antibiotik

Dobrý den, asi před týdnem jsem kvůli zánětu dostala k užívání antibiotika Zinnat, 500mg. Asi dva dny po užívání jsem zpozorovala nadměrné vypadávání vlasů (ne lámání, vlasy jsou vždy s kořínky) kolem 200-300 denně, což byl poměrně šok - do té doby mi jich denně padalo kolem 50, a i to už bylo dost. Chci se zeptat je li možné, že mi vlasy vypadávají kvůli antibiotiku - že by se projevilo tak rychle? - a je-li něco, co s tím mohu dělat. Doufám, že až léky za 2 dny doberu, vypadávání se vrátí zpět do normy, ale nevím... ?

Odpověď odborníka:

Vypadávání vlasů může působit celá řada léčiv, mimo jiné i antibiotika. Přestože se mezi nimi obvykle Zinnat neuvádí, nelze toto vyloučit, i když mechanismus tohoto jevu není přesně znám. Také je možné, že se na zvýšeném vypadávání podílela i nemoc, pro níž Vám byl Zinnat nasazen. Doporučuji antibiotikum doužívat dle rady - je-li Váš problém způsoben tímto lékem, měl by záhy odeznít. Po léčbě doporučuji pestrou a zdravou stravu s vitamíny v přirozené podobě (ovoce, zelenina). Někdy se na vypadávání vlasů doporučuje aminokyselina (stavební prvek bílkoviny) methionin, tento preparát lze běžně koupit bez receptu v lékárně. Můžete zkusit i nějaký šampón s příznivým vlivem na prokrvení pokožky hlavy.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
RTG snímek plic
Články: RTG snímek plic
RTG snímek plic je jedním z...
Dobrá komunikace s lékařem – základ úspěšné léčby
Články: Dobrá komunikace s lékařem – základ úspěšné léčby
Mluvit spolu a rozumět si...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: