Nalomený 11. hrudní obratel

Dobrý den, cca před mesicem a pul jsem spadla na bruslich na zada + kostrc. Po 1,5 me stale trapila bolest v zadech. Na RTG zjistena komprese + zlomenina bez dislokace Th11. Dostala jsem korzet a léčba klidem. Mohu sedět? stát chodit? Ležet smím jen na zádech? Dále by mne zajímalo, pokud jsem chodila se zlomeninou 1,5 mes bezne sportovat atd. spravilo by se to i bez klidu? myslím, kdyby se na to vubec neprislo? Lze neejak podporit hojeni? Mockrat dekuji

Odpověď odborníka:

Otázky jsou napsány poněkud nepřesně. Zálěží na tom, o jaký typ zlomeniny se jedná. Zda se jedná o ztlačení těla obratle, nakolk to ztlačení je závažné, a jak velká část těla obratle je ztlačena. Pokud se jedná o kompresi do 1/3 výšky těla obratle a další struktury jsou bez postižení doporučuje klidvá loéčba asi 1 měaíc. Korset, který je příkládán slouží k tomu, aby pacient byl ve vzpřímené poloze, aby ohnutím nezpůsoboval opětnou komptresi obratle. Korset je do 6 ti týdnů od úrazu. Jinak pacvient zvykle sedí a chodí. Vhodná chirurgická kontrola, chirurg dle nálezu vám velmi podrobně se zhodnocením vašeho stavu doporučí další postuip. V této době by již měla patrně po 6 ti týdnech od úrazu probíhat rehabiilitace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: