Následky po spinální anestezii.

Před rokem jsem rodila císařským řezem.Nechala jsem si píchnout spinální anestezii, abych viděla dceru. Po mé předchozí pozitivní zkušenosti s epidurálem jsem neváhala,ale bohužel jsem zřejmě udělala chybu. Paní anestezioložce se podařilo napíchnou to správné místo až na více pokusů.Už to se mi zdálo divné.I to že jsem při tom seděla.(Při epiduralu jsem ležela na boku v klubíčku.)Po tom co mi ukázali dceru mě ještě uspaly úplně. Po probuzení jsem ležela v rovině dle instrukcí.Druhý den ráno mě chytla ukrutná migréna, která trvala asi 3,5 dne.Byla jsem na CT mozku a dělali mi odběr mozkomíšního moku. Vše bylo prý v pořádku. Ale problém nastal po příchodu domů a trval intenzivně 6 měsíců až v podstatě občas do teď.- Několikrát za den mě začal brnět obličej a před očima se mi míhaly obrazy(jako kdyby sen,který se stále opakoval).Od 6 měsíce se mi to dělo spíše v noci.Tupá bolest hlavy,která přecházela levou částí těla do břicha,které se mi pak křečovitě sevře, až mě to vzbudí.Jsem pak hodinu úplně mimo.Navíc se mi od porodu rapidně zhoršila paměť.Nedokážu si vzpomenout na některá slova, která chci použít ve větě.Až si vzpomenu, tak za minutu ho zase nevím.Musím si všechno psát abych na něco nezapomněla.Což mi příjde v 30-ti letech brzy. Před porodem jsem vůbec takoví problém s pamětí neměla. Naopak. Prosím o váš názor a radu,jestli to může být následek špatného vpichu a případně na jakého lékaře se mám obrátit, nebo co dělat. Moc děkuji za váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

U Vás se sešlo více problémů najednou, které jsou více či méně častou komplikací obou anestezií, protože jste měla současně epidurální i celkovou anestezii. Za prvé, píchání epidurální anestezie vsedě je běžná technika a tato poloha je naprosto v pořádku. To že aplikace zabrala více pokusů je u těhotných taky celkem časté - to je otázka ztížené anatomické orientace ( nárůst hmotnosti, otoky atd ) a taky problematického nastavení páteře tak aby to "napíchnutí" vůbec bylo možné. ALe samosebou více vpichů rovná se větší pravděpodobnost komplikací. Bolest hlavy potom byla nejspíše tzv postpunkční bolest hlavy. Potíže které následovaly jsou a byly směsí následků oněch postpunkčních bolestí a následků celkové anestezie - tzv pooperační kognitivní deficit. Obojí jsou potíže které klasická medicína nedokáže příliš podchytit, ale s jejich řešením mám zkušenosti v rámci homeopatické praxe.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: