Natažená šlacha prstu?

  • Dotaz od: Vít Veselý
  • Publikováno: 22.7.2013
  • uLékaře.cz

Dobrý den, cca před osmi měsíci jsem si pořídil "Handmaster plus", což je míček na posilování ruky, jak flexorů tak extenzorů prstů a zápěstí. Jelikož mám extrémně slabé předloktí, zvolil jsem nejměkčí ze tří možných variant. V návodu se uvádí cvičit 1 - 3x denně tolik opakování, než je cítit příjemná únava, každé opakování trvající cca 8 vteřin (4s flexe + 4s extenze). Ze začátku jsem cvičení prováděl 2x denně zhruba 10 minut - dvě série po cca 12 opakováních, následně jsem po týdnu snížil na 1x obden, opět dvě série po 12 opakováních. Zároveň s tím jsem začal chodit 2x-3x týdně pod vedením trenéra do posilovny, který mě ujistil, že se prsty posilují tahovými cviky také (já jsem ovšem ani dnes po 8 měsících nenabyl dojmu, že by byly výrazně silnější, stále mám problém umáčknout měkkou verzi míčku). Po zhruba měsíci používání této terapeutické pomůcky (prý nejkomplexnější nástroj na posilování předloktí na světovém trhu - posiluje všech 18 svalů) jsem náhle ucítil při asi 10.opakování v první sérii poměrně silné bodnutí ve flexorové šlaše 2.prstu v místě prostředního článku. Míček jsem v ten moment mačkal opravdu vší silou. Následovaly tři měsíce, po které se bolest při ohýbání prstu prakticky v celé jeho délce stále v mírnější podobě ozývala, dokonce jsem měl problém ukazováček až "nadoraz" ohnout. Tuto bolest jsem zmírnil masáží a protahováním daného místa, zcela však dodnes nezmizela a objevuje se jistý tupý pocit při flexi. Protože chci právě začít s míčkem cvičit po sedmi měsících znovu, chci se zeptat, jak tomuto zranění protentokrát s jistotou předejít, jaká byla pravděpodobně jeho příčina, případně jak by se dalo zbavit oné zbytkové bolesti při flexi prstu (pokračovat s masírováním a strečinkem, až zcela vymizí?). Nerad bych zas přerušoval cvičení na x měsíců. Další s tímto problémem související otázka zní, zda-li není frekvence cvičení obden cca 10 minut příliš vysoká, resp. jak dlouho je třeba k regeneraci šlach. Nikdo mi dosud tuto otázku nebyl schopen uspokojivě zodpovědět, můj ortoped mě odbyl jen se slovy, že šlacha není natržená a nemám to s tím posilováním přehánět. Zajímá mě hlavně, jak je to s těmi šlachami (o svalech jsem toho slyšel ažaž) prstů - jaká je jejich mez pevnosti, jak se může stát, že se natrhnou, jak regenerují atd. Děkuji moc předem za odpověď. S pozdravem Vít Veselý

Odpověď odborníka:

Porucha, která vám při cvičení s míčkem vznikla je dokladem, že cvičení bylo zřejmě příliš intenzivní a je třeba jisté umírněnosti.Přetížením dochází ke šlaše k nemikrobnímu zánětu , který se projevuje bolestí a omezením hybnosti a poměrně zvolna se upravuje. Tendinoza. K dalšímu cvičení, zvážit nakolik je potřebné, by bylo obrátit se na rehabilitačního lékaře a fyzioterapeuta, kteří mohou provést vyšetření pohybu a potřebnosti a nasměrování dalšího cvičení. Pro prsty a jejich pohybový aparát je většinou dostatečným cvičením samotný denní pohybový rytmus, pokud se nejedná o léčení jistého defektu. A to je třeba na rehabilitační ambulanci s lékařem posoudit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x