Nemoc ústa ruce nohy

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Včera synovi (4roky) zjistili nemoc ruce-nohy-ústa, měl hodně aftů v puse a vyrážku na končetinách. Chtěla jsem se zeptat, zda může mít tato nemoc vliv na těhotenství a vývoj miminka. Jsem ve 12 tt a se synem jsem pořád v kontaktu (nelze nijak se izolovat). Snažím se dodržovat zvýšenou hygienu, ale u malých dětí člověk nikdy neví, třeba kýchne atp. Zatím žádne příznaky nemám, co kdybych ale onemocněla? Může to nějak ohrozit miminko? Děkuji za odpověď, Irena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sy ruce-nohy-ústa je virové onemocnění postihující děti, dospělý si tím poradí, tudíž ani na těhotenství by nemělo mít vliv. Spíše pozorujte syna a v případě,že zjistíte celkovou zjevnou únavnost (to není on, jinak i při teplotě běhá jak ...) zajděte k pediatrovi opět, mohlo by se jednat o Kawasakiho syndrom, který by pro něho byl výrazně nebezpečnější.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: