Nespavost

Dobrý den. Jsem na mateřské dovolene s pětiměsíční holčičkou. Od začátku jsem měla narušený spánek (kojení, buzení, brek).Nic neobvykleho.Teď je ale situace, že dcera spí docela dobře (vstávám jen jednou na kojeni v noci a pak rano),ale ja nemůžu spát. Jsem nyní už 48hodin bdělá a vyčerpaná. Spankove rituály nepomáhají. Bojim se,abych nepřišla do chronické nespavosti. Je nebezpečné, pokud už třetí noc nebudu spát? Měla bych to řešit nějakými prášky? Nejsem úplně zastáncem. Zkoušela jsem spát i v jiné místnosti. Nic nepomáhá. Noci nonstop začínají být pravidlem. Mám z toho strach a hlavně mi chybí energie na dceru. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Vzník naspavosti po vynuceném přerušování spánku a zkušenosti s problémem s nespuštěním spánku a tím vzniklé obavy je častý problém. Doporučuji zkusit psychorelxační metody před spaním- npař l stupně Schultzův autogenní tréning- odkazy na návody ev porady u psychologa. Vyhnout se vytvoření složitých rituálů. Pokud spánek nepřichází omezit pobyt v lůžku / mozek při jiných činnostech na lůžku než spánek si toto může zafixovat /. Po poradě s lékařem zkusit při nelepšení přechodně v kůže malé dávky např Mirtazapin 15 mg na noc ev Trittica. Neradím pravidlené užívání klasických hypnotik jako Hypnogen Zolpidem. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: