Neštovice

Dobrý den, je možný přenos neštovic na kojence, když dospělý, který neštovice prodělal byl před 5 dny v kontaktu s nemocným? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Zdeňko! Je to velmi nepravděpodobné z těchto důvodů: 1/ Inkubační doba neštovic je až dva týdny. 2/ Dospělý by měl mít po prodělaném onemocnění dostatek protilátek, aby u něj nemoc nepropukla. 3/ U dospělých se virus reaktivuje většinou formou pásového oparu - přenosem sekretu z oparu se může virus na dítě přenést a vyvolat obraz onemocnění planých neštovic. Pokud by tedy tento dospělý měl pásový opar a dítě by přišlo do kontaktu s ložiskem oparu, mohlo by se nakazit. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: